За мен е изключително важно страната ни да разполага с най-съвременните решения от технологична гледна точка. На първо място поставям безопасността и ефективността на съоръжението. Това, което видях, ме кара да мисля, че АР 1000 е една изключително добра технология и в двете посоки.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещите си в централата на американската компания Westinghouse Electric Company в Питсбърг, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Министър Стойнев разговаря с Президента на Westinghouse Даниел Родерик, който го запозна с изгражданите в момента по новата технология АР 1000 мощности в Китай и в щата Джорджия - САЩ. В срещата участва и Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Компанията Westinghouse , един от пионерите в ядрената енергетика, единствена в света прилага новият индустриален стандарт от трето поколение, лицензиран от Комисията за ядрено регулиране на САЩ - АР 1000. По оценка на експерти АР 1000 е с най-високо ниво на безопасност и икономически най-изгодна ядрена технология на пазара в момента.