Бизнес доверието в Германия се повиши до най-високото си ниво от година и половина насам, сигнализирайки положително развитие за най-голямата европейска икономика.

Индексът на института Ifo относно очакванията на 7 000 мениджъри на немски компании се е повишил до 109.3 пункта през ноември, в сравнение със 107.4 пункта през октомври. Това е най-високото ниво на показателя от април миналата година.

Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 107.7 пункта.

В същото време стана ясно, че немската икономика е нараснала с 0.3% на тримесечна база през третото тримесечие след ръста от 0.7% за трите месеца до юни.

И докато Германия остава основен двигател на ръста в еврозоната, нарастват опасенията за забавяне на икономиката на страните на Стария континент.

Мениджърите на немските компании изразяват повече оптимизъм в следствие на силния трудов пазар в страната и безработица близо до най-ниското й ниво за последните две десетилетия.

Индексът на института относно текущите условия се е повишил до 112.2 пункта през ноември, в сравнение със 111.3 пункта през изминалия месец. Индексът на икономическите очаквания се е повишил до 106.3 пункта, в сравнение със 103.7 пункта предходния месец.

Еврото поскъпна с над четвърт цент след доклада и се търгува при нива от 1.3515.