В далечния север на канадската провинция Квебек се намира изключително природно чудо - кръгло езеро със сини води, образувало се в добре запазен метеоритен кратер.

То е известно още на местното племе инуити, които го наричали Crystal Eye of Nunavik заради чистата му вода. Впоследствие е забелязано от екипажа на самолет United States Army Air Force през юни 1943 г.

Необичайната му форма и цвят са използвани за навигация. Снимки на езерото обаче стават публични чак през 1950 г.

Когато търсачът на диаманти Фредерик Чъб вижда снимките, той е заинтригуван от езерото. Смята, че може да е изгаснал вулкан и в близост до него да има находище на скъпоценни камъни.

Заедно с геолог, той организира експедиция до местността, при която се оказва, че водният басейн е разположен в метеоритен кратер, образуван преди около 1.4 милиона години.

Името на езерото по-късно е променено на New Crater Quebec, а от 1999 г. то се казва Pingualuit. Кратерът и околностите сега са част от Национален парк Pingualuit.

Кратерът е с размери 3.44 км в диаметър. Издига се на 160 м над тундрата и е дълбок 400 метра. Езерото е с дълбочина 267 метра и е едно от най-дълбоките езера в Северна Америка.

Смята се, че водата му е една от чистата и най-сладководните в света. Тя се събира единствено от дъжд и сняг и се губи само чрез изпаряване.

Това е и едно от от най-прозрачните езера в света с видимост до 35 метра.