Във вторник изтича последният срок за узаконяване на незаконни, но допустими сгради. Става въпрос за строежи, вдигнати в периода от 31 март 2001 до 26 юли 2003 година, които са без строителни книжа, но отговарят на действалите тогава норми за строителство.

Всички незаконни строежи, изградени до 31 март 2001 г., каквито са остъклените балкони на старите панелки например, с последното изменение в закона са в режим на търпимост. Това означава, че за тях не е необходимо да се подава удостоверение за узаконяване.

От ДНСК увериха, че глоби не се налагат при подаване на заявление за узаконяване на сгради между 2001 и 2003 г., съобщи bTV.

„За тези граждани, които са извършили незаконни строежи до тази дата и след тази дата, след 26 юли 2003 г., трябва да се напомни, че узаконяване не е допустимо за тези строежи.

Но граждани, които са извършили незаконно строителство между 2001 и 2003 г., защото това са строежите, които подлежат на узаконяване, ако не ги декларират, при извършване на проверка от общинската администрация или от ДНСК, в зависимост от категорията на строежа, може да се стигне до издаване на заповед за премахване”, обяснява инж. Георги Даракчиев - зам.-началник на ДНСК.