Оптимизъм лъхаше от изказванията на участниците в жилищния панел на ежегодната конференция за пазара на недвижими имоти Balrec, проведена вчера в столицата.

Според Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти”, през следващата година можем да очакваме повишаване на цените и броя на сделките в сектора, както и обема на кредитирането. По неговото мнение 2014 г. ще е страхотна за пазара на имоти и именно сега е моментът за апартамента.

Управителят на Planex Пламен Андреев заяви, че „заради кризата най-добрите имоти са намерили своите клиенти“. Според него можем да очакваме по-добри времена за сектора през 2014 г., още по-добри през 2015 г. и напълно възстрановяване през 2016 г.

Мнението на Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates, специализирана в луксозните имоти, също беше положително, като тя сподели, че до момента агенцията им отчита 17% повече продажби на скъпи имоти и два пъти повече наеми.

„Стигна се дотам, че договарянето на цени падна до 5-10% спрямо 30 на сто за преди години“, допълни тя.

Сдържаност в изказването имаше само при арх. Пламен Мирянов, управител на „Артекс инженеринг”, който заяви, че не е толкова голям оптимист за сектора.

Радваме се на все повече образовани клиенти, които знаят какво точно търсят, каза той.

Страхът отстъпи място на оптимизма. Има раздвижване на средния сегмент на пазара на имоти. Последно при нас остават двустайните апартаменти, докато първо се купуват жилищата от 100 до 120 кв. м.

За мен обаче не трябва да сме твърде големи оптимисти, че пазарът ще реагира бурно. Не можем да очакваме, че хората ще съберат все повече пари, ще вземат кредити и ще започнат масово да купуват, посочи експертът.

Това в момента са реалните възможности на хората. Икономиката и заплащанията им не се развиват в толкова добри темпове, колкото ни се иска.

За по-голяма част от хората е важно да намерят много добри условия от страна на купувача и добра сделка в отношенията им с банките.

Лошото е, че България е една от малкото страни, която няма абсолютно никаква политика за насърчаване на новото жилищно строителство, на младите семейства, на първи дом и т.н. Да не говорим, че други държави имат и различна ставка на ДДС, заяви арх. Мирянов.