15 000 души ще придобият право на пенсия заради замразяването за година на възрастта и стажа за пенсиониране. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. Това ще стане, ако бъдат приети предложените от управляващите текстове в Закона за държавното обществено осигуряване, който депутатите разглеждат на второ четене.

Жените ще се пенсионират на 60 години и осем месеца, а мъжете – на 63 години и осем месеца и през следващата година. Осигурителният стаж за пенсиониране също ще остане на настоящите си нива – 34 години и осем месеца за жените и 37 години и осем месеца за мъжете.

Корнелия Нинова от БСП обясни на бившите управляващи от ГЕРБ, че реформата в сектора, която настоящите властимащи спират, не е онази, за която е имало консенсус, предаде Дарик.

"Пенсионната реформа, която твърдите, че спираме, не е вашата пенсионна реформа. Това не е реформата, за която имаше макар и крехко обществено съгласие и която беше одобрена със споразумение между работодатели, синдикати и правителство. Това съгласие и тази реформа, която вие предлагахте като предишен кабинет, беше прекроена буквално за една нощ от финансовия министър Дянков", каза Нинова. Тя категорично отхвърли опасенията на опозицията, че замразяването на възрастта и стажа за пенсия ще продължи повече от година. "Спирането на реформата ще продължи една година, толкова е записано и това е ясно и категорично", каза тя.