Ресторантите, в които е най-трудно да си направите резервация
В най-ексклузивните ресторанти в света е трудно да си запазите маса, понякога трябва да направите това с няколко седмици напред, а в някои дори с година предварително!
Вижте 10-те ресторанта в света, в които е най-трудно да запазите маса:
10. Schwa, Чикаго – 3 седмици предварително
Предлага съвременна американска кухня. Собственост е на Майкъл Карлсън.
Тук има места за едва 26 души. Ресторантът има една звезда Michelin. Няма сервитьори – храната се носи директно от кухнята.
Меню с три блюда струва 55 долара, а тейстинг менюто с 10 ястия струва 110 долара.
Дори да влезете и да няма клиенти, ако нямате резервация, ще ви помолят да си тръгнете.
Клиентите се оплакват, че често в ресторанта не си вдигат телефона. Понякога отменят резервация на клиенти час и половина преди уречения час.
9. Sukiyabashi Jiro, Токио – един месец предварително
Jiro е известен като един от най-добрите майстори на суши в света. Ресторантът има 3 звезди Michelin.
Тук има места едва за 10 души. Резервациите за вечеря започват от 7 часа и ако отмените резервацията, дължите глоба от около 150 долара.
Да се направи резервация е трудно. Приемат се само такива, направени чрез хотел. Трябва ви и японски посредник, който да занесе лично капаро в ресторанта (от 200 долара).
В момента ресторантът е напълно зает до края на 2013 година и се правят резервации най-рано за януари 2014 година.
8. Yam’Tcha, Париж – 1 месец предварително
Комбинира френска и китайска кухня. Има завидна селекция вина и чайове.
Местата са само 20. Ресторантът има една звезда Michelin.
Менюто с 4 блюда струва 60 евро на човек, а тейстинг меню с 6 блюда струва 135 долара. Чайовете се сервират за 10 евро допълнително.
Виж още: 10 въртящи се ресторанти
Не е задължително да имате резервация, но ресторантът е винаги пълен. Препоръчително е да се обадите месец предварително.
Обикновено в първия петък на месеца се правят резервации за следващия месец. Тоест, ако искате маса за май 2014 година, трябва да се обадите не по-късно от 4 април 2014.
7. minibar на Хосе Андрес, Вашингтон – два месеца
Ресторантът миналата година бе разширен... от 6 на 12 места.
Тейстинг менюто е с 20 блюда, които се сервират за около 2 часа. Храната се приготвя пред клиентите, докато те пият коктейли.
Цената е 225 долара на човек.
За резервация трябва да изпратите и-мейл с предпочитаните от вас дати и брой клиенти. Резервации се правят само от 6 до 6:30 и от 8:30 до 9 часа.
6. The French Laundry, Юнтвил, Калифорния – два месеца предварително
Сервира френска кухня. Собственик е Томас Келер. Има три звезди Michelin. От 2005 до 2008 година се считаше за най-добър ресторант в САЩ.
Има 60 места.
Тейстинг меню от 9 блюда струва 270 долара на човек.
Може да резервирате по телефона или по и-мейл, но това трябва да бъде 2 месеца предварително. По телефона резервациите се правят след 1 часа следобед, но обикновено линията дава заето.
5. The Fat Duck, Брей, Великобритания – 2 месеца
Има три звезди Michelin и се намира в сграда от 16-и век.
Тук сервират някои уникални неща като сладолед с вкус на яйце и бекон.
Има места за 40 клиенти. Тейстинг менюто с 9 блюда струва 195 паунда. Работи от вторник до събота.
Ако няма места за искания от вас ден, може да се запишете в списъка на чакащи и да се надявате да ви се обадят, ако някой отмени резервация.
4. Noma, Копемхаген, Дания – три месеца предварително
Има две звезди Michelin. Собственик е Клаус Майер, а главен готвач е Рене Редзепи.
Вечеря тук може да струва около 400 евро на човек с вината.
Виж още: Вечеря в Noma - най-добрият ресторант в света
Резервациите започват на 6-и всеки месец, когато ресторантът получава около 20 000 обаждания.
3. El Celler de Can Roca, Джирона, Испания – 11 месеца предварително
Тази година ресторантът бе обявен за най-добрия в света. Преди това изискваше резервации 9 месеца предварително, но след като бе обявен за най-добър в света, това време се удължи с 2 месеца.
Резервации се правят само по телефона, като обикновено е доста трудно да се свържете.
Има капацитет 45 души.
2. Talula’s Table, Филаделфия – 1 година предварително
Ресторантът е само на 6 години, но вече е един от най-популярните в САЩ.
Сервира само храна, приготвена с органични продукти.
Меню с 5 блюда струва 50 долара.
Резервацията се прави 1 година предварително. Може да разчитате на това да се отмени някоя резервация – това се случва често и се обявява на уеб страницата им.
1. Rao’s, Ню Йорк
Сервира италианска кухня от отварянето си през 1896 година. В момента собственик е Франк Пелегрино, чийто прякор е Франк „No”, тъй като това бил отговорът му, когато попитате за резервация.
Вечеря струва около 100 долара на човек.
Как се прави резервация? Звъните по телефона всеки ден, докато най-накрая не ви вдигнат, като няма гаранция кога ще стане това.
Не се правят онлайн резервации.
Тук често идват Уди Алън, Бил Клинтън и други важни особи.
Плащането става предварително.
Резервациите тук се правят за година - маса за 4 души може да струва между 1000 и 25 000 долара за година.
Ресторантът прави резервация за хора без годишна такава рядко. В общи линии това е по-скоро частен клуб с годишно членство, отколкото ресторант.