Днес се открива срещата на Източното партньорство в литовската столица Вилнюс на фона на неочакваното решение на Киев да не подписва споразумението за асоцииране с ЕС, предаде РИА Новости.

Сега на дневен ред на срещата остават споразуменията за асоцииране (включително споразумението за свободна търговия) с Грузия и Молдова, чието парафиране не е било отменяно.

По-рано беше съобщено, че президентът на Молдова Николае Тимофти няма да вземе участие в срещата на Източното партньорство във Вилнюс, независимо от това, че според конституцията на страната той трябва да води преговори и да сключва международни споразумения от името на страната.

На днешната среща Молдова ще бъде представена от премиера Юрий Лянке, предаде Фокус. Споразумението за асоцииране на Грузия към Европейския съюз ще бъде парафирано по време на срещата. Както очаква грузинската страна, споразумението ще бъде подписано през есента на 2014 година. За да може обаче то да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано от парламента на Грузия, Европейския парламент и парламентите на всички страни-членки на ЕС.

Споразумение за асоцииране, след като влезе в сила, ще замени споразумението за партньорство и сътрудничество от 1996г. и ще създаде нова правна рамка на сътрудничеството между Грузия и ЕС.