През 1975 г. Джузепе Саволди става първият футболист, за който са платени рекордните над 1 млн. паунда (1.63 млн. долара), когато преминава от Болоня в Наполи. През 2013 г. Гарет Бейл смени Тотнъм Хотспър с Реал Мадрид срещу трансферна сума от 85 млн. паунда (138 млн. долара), поставяйки нов световен рекорд.

Някои биха определили плащането на подобни суми като нелепо, но във футбола нещата се случват по този начин и сумите ще растат все повече и повече. Когато обаче не са замесени пари, някои трансфери си изглеждат направо смешни.

Вижте някои от най-странните футболни трансфери в историята, подбрани от ftbpro.com:

10. Зат Найт - 30 анцуга

От Ръшал Олимпик във Фулъм (1999 г)

Тъй като, докато играел за Ръшал Олимпик Найт нямал професионален договор, от Фулъм не били задължени да плащат нищо за него. Собственикът на Фулъм по това време - Мохамед Ал-Файед, обаче праща 30 анцуга на Ръшал в жест на благодарност.

150 мача за Фулъм и два мача за националния отбор по-късно Найт бе трансфериран от Фулъм в Астън Вила за 3.5 млн. паунда (5.7 млн. долара). Това се казва печалба.

9. Ърни Бленкинсоп - 100 паунда и бъчва с бира

От Къдуърт Вилидж Клъб в Хъл Сити (1921 г.)

Бленкинсоп е бил звезда за времето си. Левият защитник е легенда на Шефилд Уензди и има 26 мача за националния отбор на Англия. Ърни вероятно е по-известен днес с трансферната сума, която Къдуърт се съгласяват да получат за него. В клуба вероятно са отпразнували сериозно трансфера...

8. Йън Райт – Комплект тежести

От Гринуич Боро в Кристъл Палас (1985 г.)

Райт е абсолютна легенда на Арсенал и бе голмайстор на клуба преди да се появи човек на име Тиери Анри. Всичко обаче можеше да е много различно, ако Райт не беше забелязан от футболните скаути на 21-годишна възраст, докато играел за Гринуич Боро.

Той впечатлява треньора на Кристъл Палас, а Гринуич Боро получават комплект тежести за голмайстора.

7. Мариус Чоара (15 кг. свински наденички)

От УТА Арад (Румъния) в Регал Хорния (Еквадор) (2006 г.)

Когато румънският защитник разбира, че за трансфера му ще бъде платено с наденица, той незабавно слага край на кариерата си и започва работа във ферма в Испания.

В резултат на това Хорния настоява да си получи обратно наденицата и с пълно право!

6. Йон Раду – Два тона месо

От Жиул Петросани във Валчеа (1998 г.)

Отново румънски трансфер, но този път трансферната сума е два тона говеждо и свинско месо. Петросани отначало не са доволни от сделката, така че в добавка към огромните месни запаси от Валчеа трябвало да платят и заплатите на играчите на Петросани.

5. Ливиу Байчеа – 10 футболни топки

От Жиул Петросани в УТА Арад (1998 г)

Отново румънци! Отново Петросани! Отново УТА Арад! Поне този трансфер не е бил свързан с хранителни продукти.

В същата година, в която Поетросани получават два тона месо, клубът успява да се сдобие и с 10 футболни топки. От Петросани със сигурност знаят как се прави бизнес.

4. Хю Макленахан – Хладилник пълен със сладолед

От Стокпорт Каунти в Манчестър Юнайтед (1927 г.)

Семейството на помощник треньора на Манчестър Юнайтед по това време Луис Рока имало успешен сладоледен бизнес в Манчестър. Рока успява да убеди Срокпорт да освободи Макленахан от неговия договор в замяна на хладилник пълен със сладолед.

Така Макленахан изиграва 112 мача за Юнайтед, след което преминава в Нотс Каунти и слага край на кариерата си с началото на Втората световна война.

3. Франко Ди Санто – Две мрежи за врати и 40 литра боя

От аматьорски клуб в Аудакс Италиано (Чили) (2005 г.)

Кариерата на Ди Санто в Англия бе с променлив успех. Той бе обявяван за следващия голям играч, но много от феновете на Уиган щяха с радост да го върнат на Челси срещу трансферната сума, която плаща за него първия му професионален клуб.

Чилийският Аудекс Италиано купува Ди Санто през 2005 г. срещу две мрежи за футболни врати и 40 литра боя.

2. Колинс Джон – Енциклопедии

От ДЕС Нийвердал в Твенте (2002 г)

Още един играч, на когото предричаха големи неща, но така и не успя да разкрие потенциала си. Бившият играч на Фулъм в момента играе във втора дивизия на полското първенство и струва колкото енциклопедиите, за които е трансфериран за първи път.

Книгите не били за ДЕС Нийвердал, а за местно училище.

1. Кенет Кристенсен – Личното му тегло в скариди

От Виндбярт във Флои (2002 г.)

Изискването за това специфично разплащане правят трансфера на този норвежки нападател най-странния. Кристенсен трябвало да стъпи на кантар, за да бъде определено точното количество скариди по сделката.

Теглото му било 75 кг. Чак след това Кристенсен става официално футболист на Флои.