Суперхрани. Чували сте, че съдържат здравословни хранителни вещества и съединения с екзотични имена, които ги превръщат в бойци срещу смъртоносни болести. А освен това някои от тях са и вкусни.

Вижте пет супер храни, които би трябвало да ядете в момента:

Яжте ядки

Ако сте изключили орехите от менюто си, защото някой ви е казал, че от тях се надебелява, тогава приятно умиране на млади години. Това може да звучи драматично, но данните от наскоро проведено изследване показват, че консумацията на ядки намалява риска от смърт.

Само една шепа ядки на ден от какъвто и да било вид намалява риска от преждевременна смърт с 20%. Освен това хората, които консумират ядки, са с по-ниско тегло.

Хапвайте киноа

Това е истинско хранително чудо, пълно с пълноценен протеин с всички девет аминокиселини. Една чаша киноа съдържа 8 грама протеини. Същото количество кафяв ориз съдържа само 5 грама.

Освен това в киноа има значителни количества калций, фосфор, магнезий и желязо.

Пет продукта, които предпазват от грип

Подправете със зехтин

Ако сте склонни да се чувствате виновни, когато добавяте допълнителна бучка масло в ястията, тогава трябва да сте горди, когато сложите повече зехтин. Ключов компонент на средиземноморската диета, зехтинът доказано намалява вероятността от рак, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, затлъстяване и други.

Най-новите изследвания върху маслиновото масло и средиземноморската диета са от особен интерес за жените: консумирането на зехтин, в съчетание с пълнозърнести храни, зеленчуци, риба и ядки, води до 40% по-голям шанс нежният пол да доживее до 70-годишна възраст без сериозни заболявания.

Наблягайте на къдравото зеле

Къдравото зеле в салатата ви се бори с рака с помощта на веществото сулфорафан. Освен това съдържа необходимата ви дневна доза витамини А и C.

Ако пък го хапнете на вечеря, приготвено с чесън и чили и полято с лимонов сок, ще понижи холестерола ви и ще помогне на оргагнизма ви да не трупа мазнини.

Пробвайте годжи бери

Някои казват, че плодът е с астрономически висока концентрация на витамин C и много антиоксиданти. Други го наричат ​​маркетинг измама. Но годжи бери от векове се използва в традиционната китайска медицина.

В страната го третират като здравословна храна, която да бъде приготвена и изядена заедно с други съставки, а не нещо, с което се тъпчете, защото това е добре за вас.