Искате да получите доставката си от Amazon само за 30 минути? Изпълнителният директор на компанията Джеф Безос заяви, че в най-скоро време ще разполагат с армия от мини-безпилотни самолети, които ще спускат малки пакети пред прага на вратата ви.

Революционният проект на американския гигант за онлайн продажби на дребно все още трябва да премине през тестове за безопасност и одобрение от федералните власти. Безос вярва, че "въздушният приоритет" на Amazon ще влезе в действие до 4-5- години.

"Това са много ефективни безпилотни самолети и няма причина да не бъдат използвани като начин за доставки. Знам, че звучи малко като научна фантастика, но не е. Можем да доставим поръчката до половин час… Смятаме, че можем да пренесем предмети до 2.5 кг, каквито са 86% от предметите, които доставяме" казва Безос пред медиите.

На сайта на компанията има видео презентация на прототипа на безпилотните самолети. Тялото на устройството е с размера на компютърен монитор, прикрепено е към 8 малки хеликоптерни ротора и има 4 дълги крачета. Челюстите под коремчето на "октокоптерите" се прикрепват към кофа със стандартен размер.

Вътре в кофата се намира поръчката. Самолетът излита и се движи във въздуха като голямо механично насекомо, което ще достави поръчката за само 30 минути след натискане на бутон "Плати" в сайта. След това се връща обратно в базата.

Мини-самолетите се захранват с безопасни за околната среда електрически мотори и могат да покрият радиус до около 16 км от центровете за поръчки. Така самолетите ще могат да обхванат значителна част населението в градските райони.

Устройствата работят автономно и следват зададени GPS координати на адресите за доставка.

Безос потвърджава, че новият начин за доставки е безопасен. Прототипът има специални мотори, които ще го предпазят от евентуален удар.

Октокоптерите ще бъдат "готови да навлязат в търговските операции веднага щом всичко се уреди законово". Федералната авиационна администрация ще трябва да позволи законово употребата на безпилотните летателни апарати. От компанията смятат, че федералната администрация може да разреши първото излитане на безпилотен октокоптер още през 2015г.

Част от мотивацията зад идеята е Амазон да остане на върха на търговията на дребно.

Ако планът бъде успешен, останалите търговци на дребно, дори местните пицарии ще започнат да доставят поръчки със самолетите.