Гръцкият парламент ратифицира споразумението за прокарване на Трансадриатическия газопровод. Документът бе подкрепен от основните фракции, с изключение на опозиционната СИРИЗА, която се въздържа, и крайната десница и комунистите, които гласуваха против, съобщи ИТАР-ТАСС.

Споразумението за газопровода бе подписано още през февруари тази година в Атина.

Той ще доставя в Европа газ през турската газотранспортна мрежа. Синьото гориво ще идва от находището Шах Дениз в Азербайджан, чиито запаси се оценяват на 1.2 трилиона кубични метра. Газопроводът с обща дължина 792 километра ще пресича териториите на Гърция и Албания, след което по дъното на Адриатическо море, за да достигне до южната част на Италия

Първоначалният капацитет на Трансадриатическия газопровод ще бъде 10 млрд. куб. метра на година. В последствие той ще бъде увеличен до 20 млн. куб. метра на година.

Акционери в проекта са BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) и Axpo (5%).

Газопроводът ще доставя газ за централна Европа обхождайки Русия. България ще може да се възползва от него след построяването на интерконектора с гръцката мрежа. Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков връзката ще бъде готова още през 2016 година. Подкрепа за ТАГ изказа и президентът Росен Плевнелиев.