Цената на строителството на газопровода "Набуко", който има проблем с осигуряването на газ за напълването на тръбата, може да нарасне почти двойно и да достигне 15 милиарда евро. Тази цифра се посочва от източници, близки до консорциума "Набуко", в който ръководно роля има австрийската петролна и газова компания OMV, съобщава БГНЕС.

Говорител на консорциума потвърди, че необходимостта от допълнителни инвестиции се проучва и проектът наистина може да се окаже по-скъп, отколкото се предполагаше по-рано. Той се затрудни да посочи конкретна сума.

Първоначално "Набуко" трябваше да струва около 5 милиарда евро, а след това цената му скочи на 7.9 милиарда. Сега цената ще бъде преразгледана, както и сроковете за строителство. Във всеки случай решението за началото на строителството на газопровода ще бъде прието най-рано през 2013 г., а не както се смяташе по-рано до края на тази година.

Още повече, че проектът може въобще да се лиши от подкрепата на Европейския съюз. В началото на февруари еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че първостепенната задача се състои в доставянето на азербайджански газ, за да се намали зависимостта от руското "синьо гориво". Въпросът, по кой тръбопровод той ще дойде е от второстепенно значение.

"Набуко" през октомври миналата година изпрати до Азербайджан своето предложение за покупката на газ от втория етап на разработваното в каспийския шелф находище "Шах-Дениз" /запаси около 1.4 трилиона куб.м./. Освен него на свой "дял от баницата" разчитат още два проекта – Трансадриатическият газопровод ТАР и газопроводът ITGI, който е в най-напреднала фаза. За момента от консорциума на "Набуко" не потвърждават информацията за възможно сътрудничество с конкурентния проект за Трансанадолски газопровод /ТАНАР/. По-рано стана известно, че Анкара вече не смята "Набуко" за приоритетен. Сериозни съмнения към тръбата има и най-сериозният участник в проекта германския гигант RWE.

Газопроводът "Набуко" е предназначен за транспортирането на каспийски газ в Европа и заедно с газопроводите Турция-Гърция-Италия и Трансадриатическия влиза в така наречения "Южен газов коридор".

Споразумението за строителството на "Набуко" беше постигнато още през 2002 г. Сред учредителите на проекта, активно подкрепян от ЕС, са австрийската OMV, унгарската МОЛ, турската "Боташ", българската "Булгаргаз" и румънската "Трансгаз". По-късно към тях се присъедини и RWE. Пускането в експлоатация на газопровода се отлагаше многократно. Сега се смята, че строителството му може да започне през 2013 г., а доставките - през 2017 г. Дължината на трасето е 4000 км, капацитетът на тръбата – около 30-31 милиарда куб.м.