Премиерът Пламен Орешарски се обяви за реализиране на спестявания в бюджет 2014 г. и по други направления, освен от орязването на партийните субсидии.

„Не бих възразил, коментира той в кулоарите на парламента, още повече, че приходната част е доста напрегната и има нужда от засилване на буферите. Според него във всички разходни направления има такава възможност.

Орешарски добави, че при изпълнението на бюджета, ако е необходимо, ще се активират различните буфери, предаде БТА. Един от тях е разпределение на 95 на сто от субсидиите, а не 100 процента, даде той пример и добави, че в централния бюджет има и други буфери.

Четирите милиона, които ще бъдат спестени в резултат на намалените пари от държавата за политическите централи, по думите му, са много скромни, за да се мисли отсега за какво да бъдат разпределени, но също били добър буфер.

Влизате в популизъм, когато говорите за по-голямо намаление на субсидиите за партиите, коментира премиерът. И предупреди, че този популизъм може да излезе скъпо на българските данъкоплатци, ако се допусне политическата система отново да бъде финансирана само и единствено от бизнеса.

Минахме през такъв период, мисля, че не бяха много добри резултатите през 90-те години, отбеляза той.

На въпрос за евентуално президентско вето върху текстове от закона за държавния бюджет за догодина, засягащи въвеждането на 20 на сто такса върху приходите от производство на енергия от ВЕИ, Орешарски лаконично отговори, че е право на държавния глава, но не той носи отговорност за енергийния сектор.