Мултимилионерът Роджър Вер не прилича на другите щастливци, приказно забогатели от вложения в дигиталната валута биткойн (Bitcoin). Но заради своята искрена убеденост, че новата валута ще помогне на света да стане по-добър, той получи прозвището Исус Биткойн.

Независимо от ръста на курса ѝ стотици пъти, Вер смята, чер истинският ѝ успех още не е настъпил, съобщава CNBC.

Вер е роден в самия център на световните технологии – Силициевата долина, и доказва себе си далеч преди бурния успех на биткойн. Още в колежа той открива сайт за компютърно оборудване с намаление MemoryDealers, от който прави първия си милион при първоначална инвестиция от 1 400 долара. Оттогава не престава да развива своя бизнес, а сред неговите клиенти са Cisco, HP и Vodafone. Компанията му прави годишен оборот от 5-10 млн. долара и разполага с подразделения в Япония и Южна Корея. MemoryDealers.com стана и една от първите компания, която започна да приема разплащания с биткойн.

Роджър Вер е влижол в боткойн около 1 млн. долара, а за две години стойността на дигиталната валута нарасна 1000 пъти. Ако в началото на 2011 г. стойността ѝ бе около 1 долара, сега тя се търгува на борсата Mt. Gox за около 1000 долара. Но дори и тези феноменални цени Вер смята за твърде ниски.

„Биткойн ще преживее много балони по пътя си, но ще подобри живота на хората на земята. Аз не се притеснявам от краткосрочните колебания“ заявява той.