Директорът по енергийните пазари в Европейската комисия Клаус Дитер Борхад зяви в пленарната зала на Европейския парламент, че всички двустранни споразумения за изграждане на газопровода „Южен поток", сключени между Русия и България, Сърбия, Унгария, Словения, Хърватия и Австрия нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени. Думите му са цитирани от сайта EuroAktiv, съобщи БНР.

Борхард е казал още, че Еврокомисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито един едно от тях не е съобразено с европeйските закони. EuroAktiv коментира, че изявлението на Борхард идва в чувствителен момент за взаимоотношенията между Европейската комисия и Русия, заради отказа на Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.

По този повод евродепутатът Илияна Йотова заяви, че това е съвсем прясна новина и трябва да се прегледат внимателно основанията на Европейската комисия. „Ако става въпрос за Третия енергиен пакет за либерализация на пазара, трябва да се види къде точно е нарушението", подчерта Йотова. Тя не вижда нищо страшно да се предоговорят някои от условията в споразумението.

Според Борхард обаче преговорите по изграждането на тръбата трябва да започнат буквално от нулата. Руското енергийно министерство вече е сезирано по случая. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил специално писмо в Москва.