Инвеститорът и основател на фонда DST Юри Милнер (под чието управление са 3 млрд. долара и притежава лично състояние от 1.1 млрд. долара) се присъедини към инициативата на фонда на Бил и Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет The Giving Pledge.

Руският милиардер подписа клетва за дарение, с което се ангажира да пожертва най-малко половината си състояние за благотворителност. „Със създаването на The Giving Pledge, Уорън Бъфет и Бил и Мелинда Гейтс не само вдъхновиха всички нас да инвестираме в решаването на глобалните проблеми. Те също внесоха в филантропията начин, близък до метода на научни знания ", пише Милнер.

Науката досега остава основно поле на благотворителната дейност на Милнер. Той самостоятелно учреди награда за фундаментална физика с награден фонд, по-голям от Нобеловия. Повече за нея можете да научите тук: Руски милиардер учреди премия, по-голяма от Нобеловата награда.

Девет са досега лауреатите на наградата.

По-късно Милнер се включи в създаването на премия по медицина с награден фонд 3 млн. долара, заедно с основателя на Google Сергей Брин и шефа Facebook Марк Закърбърг.

През тази година руският милиардер бе номиниран от Forbes за „Филантроп на годината“.

За четирите години на съществуване на инициативата The Giving Pledge, 122 души от 12 страни се присъединиха към нея. Едновременно с руснака, клетвата за дарение подписаха още основателят на GoDaddy Боб Парсънс, инвеститорите Бет и Сет Кларман, съоснователят на Groupon Ерик Левковски, членове на семейството Мариот, собственици на веригата Marriott, първият индонезийският милиардер Шри Тахир и предприемачът Ханс-Йорг Вис.