През януари ще бъде подписано споразумение за дълга на сръбската железница към БДЖ. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов на пресконференция, предаде „Фокус”.

„Имахме среща с моя колега от сръбска страна Александар Антич. Продължихме разговорите, които започнахме преди 3 седмици. Напълно сме се договорили за разсрочване на дълга на сръбската железница към БДЖ, който възлиза на около пет милиона евро. Създали сме работна група, която в първите дни на януари ще се срещне в Белград, за да подпише споразумение как ще бъде покрит дългът”, обясни Папазов. „Обсъдихме варианти за превоз на товари от БДЖ на територията на Сърбия, за което също има голям интерес към момента. Надяваме се това да стане в началото на пролетта”, посочи той.

„Обсъдихме откриването на директни линии на Белград - София и Белград - Варна, които ще започнат да работят след 30 март 2014 г. Тези линии ще спомогнат за посещение на повече сръбски туристи по нашето Черноморие”, добави министър Папазов. „Обсъдихме проблемите със свързаността на двете държави и най-вече връзката ЖП и авто София - Белград. През 2016 г. автомагистралата ще бъде готова. Ще работим, за да завършим 31 км трасе след българската граница към София, за да имаме първокласен път между двете столици. Ще работим и по модернизацията на ЖП връзката Драгоман-София, през 2016 г. ще бъдем готови. Получихме уверението, че се работи усилено за електрификацията на връзката до Ниш”, заяви Данаил Папазов.

„Ще се опитаме двете отсечки – за ЖП транспорта от София до Драгоман и автомагистралата от София до Калотина да бъдат финансирани от “Connecting Europe Facillities”. Цялата автомагистрала е 117 милиона евро, но ние ще финансираме само 31 км от границата до четирилентовия път, което е най-тежкото трасе. Надявам се да бъде в рамките на 70 милиона евро”, допълни министърът. Той каза, че е възможно и реално в средата на 2016 г. да бъде пуснато движението по магистралата София-Ниш.