Трябва да се намери трети участник в проекта за изграждане на скоростен път от Русе до Свиленград, за да може да се подпише споразумение и с Катар. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Даниела Бобева в отговор на питане от бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Вицепремиерът обясни, че текстът на споразумението за изграждането на трасето бил финализиран, но емирството държи да има трети партньор, който е с опит и финансови възможности да участва в изграждането след като Турция се отказа.

По думите на Бобева правителството полага усилия да поддържа активизираните отношения с Катар след като такова начало беше поставено от предното правителство, което с голяма делегация посети емирството.

През следващата година започват конкретни преговори с "Катар холдинг", който предлага съвместно с Българската банка за развитие да създаде инвестиционен фонд, който да подпомага малките и средни предприятия, предимно износители. Такива фондове катарският холдинг е създал в Италия, Гърция и Франция.