Европейската комисия ще проведе на експертно ниво срещи със страните от Евросъюза, които са сключили споразумения с Русия по проекта "Южен поток". Това каза в предаването "Събота 150" Марлене Холцнер - говорител на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, по повод искането на Еврокомисията да бъдат предоговорени двустранните споразумения за газопровода, каквото има и България.

Комисар Йотингер ще посети Русия в средата на януари, каза още Холцнер, цитирана от БНР:

Тя ще е подготвителна за срещата на върха „Европейски съюз- Русия” и несъмнено по време на нея също ще се водят разговори по този въпрос. Искаме да разберем какво можем да направим заедно и да чуем позициите и реакциите на руската страна./.../ Ние сме длъжни да проверим дали наистина всички действащи споразумения са в унисон с общностното законодателство и когато това не е така има само две възможности: първата и най-добрата, която ще даде на всички нужната правна сигурност, е преговори и пренаписване на проблемните клаузи. Ако това се окаже невъзможно, трябва да поискаме от съответната страна членка едностранно да деносира въпросното споразумение и да не го изпълнява.

Според Марлене Холцнер периодът на предоговаряне вероятно ще започне през февруари или март:

Просто трябва да кажем, че тук няма място за интерпретации. Ако европейска компания отиде в Русия, и иска да прави бизнес и да инвестира там, руснаците ще кажат „добре дошли сте, но трябва да спазвате нашите правила” . И ако някой има съмнения, в крайна сметка съдът ще решава кой е прав. Същото е и при нас. Не е работа нито на страните-членки, нито на международните ни партньори да тълкуват европейското законодателство. Ако има съмнения в прилагането му, имаме Европейски съд и той е този, който ще отсъди какъв точно е законът и как трябва да се спазва. Нашето законодателство много ясно определя, че двустранните споразумения трябва да са в съответствие с европейските норми, а не с международните.

По повод съмненията, че правилата са гъвкави, а Европейската комисия и конкретно германският комисар по енергетиката толерират „Северен поток” и германският интерес в него, а в същото време създават проблеми за „Южен поток”, Марлене Холцнер заяви:

В случая със „Северен поток” Русия се съобрази с европейските правила. Тя каза: искаме да изградим газопровод, това е трасето, през което той ще преминава, може ли, моля, да получим изключение от съществуващото европейско законодателство. Европейската комисия провери дали „Северен поток” удовлетворява условията за такова изключение и в крайна сметка го даде - в две много важни области: „Газпром” получи възможността да запази за себе си 50 на сто от капацитета от тръбата, и да определя сам тарифите - а не това да се прави от независим орган, каквато е европейската норма.

Марлене Холцнер беше категорична, че в случая с „Южен поток” биха приложили абсолютно същите правила и абсолютно същия подход:

Но въпреки, че многократно повтаряме това, Русия и до днес не е внесла официална молба за изключение. Вместо това оттам ни казват, че в този случай европейското законодателство не играе роля. А ние не можем да приемем международен партньор извън Европейския съюз да определя собствени правила и да ни казва, че тълкува по свой, различен начин нашите.