Около 1 300 000 посетители се очаква да влязат в България през този зимен сезон, в периода от декември до април. Това каза пред „Фокус” Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

„Голяма част от тях, близо 35%, идват за ски и сноуборд програми. Друга част от туристите идват на посещение за балнео, спа и уелнес туризъм, който също придобива популярност в тези месеци. Някои туристите посещават страната ни за бизнес или културен туризъм”, посочи Драганов, цитиран от bTV.

Какви са цените на ски картите в курортите ни през тази година?

По думите му, очакванията за този зимен сезон са положителни, на базата на добрите резултати към момента, по отношение на зимния ски и сноуборд туризъм. През последните години България става популярна ски и сноуборд дестинация, главно чрез провеждането на Европейската купа и Световната купа по ски алпийски дисциплини, обясни Румен Драганов.

„Миналата година състезанието се проведе в Банско. Предстоящата Европейската купа ще бъде в края на януари в Боровец. Като цяло, България е популярна дестинация. Продажбите на основните инвестиционни пазари са положителни, като има ръст в рамките на около 2% към момента и очакваме да се задържи”, прогнозира експертът.