С 5% повече туристи очакват ски курортите ни тази зима. Очакваният ръст при британските туристи е 5%, а за руските – 10 на сто, съобщиха от бранша.

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, обясни, че прогнозите са на база записванията към момента. Очакванията за увеличение на туристите се потвърждават и от Байко Байков, председателят на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).

По думите му ръстът ще се дължи основно на руския и украинския пазар и в по–малка степен на турския. Нели Сандалска, вицепрезидент на Балканската федерация на сдруженията на туристическите агенции, поясни, че ръстът на туристите от Великобритания се предвижда да е около 5 на сто, а от Русия – 10%.

От бранша отчитат още, че има съживяване на пътуванията на гърци към зимните СПА курорти у нас. По отношение на търсенето от Сърбия и Македония експертите коментираха, че то остава устойчиво, посочва вестник "Монитор".

Пакетите за Коледа и Нова година са почти изцяло разпродадени, съобщиха още от бранша. „Спокойно можем да кажем, че интересът към България все повече нараства”, обобщи Сандалска.

По информация на специалистите от сектора един от най-добре продаваните курорти на международните пазари е Боровец. Причината е близостта му до летището, което намалява времето за трансфер. Българите търсят основно Пампорово. Тази зима се очаква той да бъде посетен и от повече гръцки туристи заради новооткрития граничен пункт Маказа.

Вижте какви са цените на ски картите в родните курорти тази година

За чужденците предпочитани остават едноседмичните почивки

В началото на сезона и за България се очертава същата тенденция, което може да се обясни с ученическата ваканция. Седемдневните почивки излизат по-евтино, особено при използване на 20% намаление за ранно записване. При 3- и 4-дневните пакети, които обхващат празниците около Коледа и Нова година, цените се движат между 300-500 лв.

Българските туристи обаче предпочитат да останат у дома за Коледа, показват резервациите. Те са основно за дните преди Коледа – 20-24 декември и след 26-и.

Най-големият ни ски курорт Банско е трети по популярност сред руснаците, съобщи междувременно сайтът Prian.ru. Пред нашия зимен център в предпочитанията на братушките са само Валнорд в Андора и австрийският курорт Китцбюел, уточнява порталът.

След Банско в интереса на руснаците са финландският зимен център Рука, френският Вал Торанс, известният италиански курорт Кортина д`Ампецо, норвежкият Трюсил и швейцарският Лакс.

През миналата седмица в Австрия обявиха и наградите за най-добър ски курорт в света. Гласуването бе по интернет. Банско е обявен за най-добрия български зимен център. В планинското градче се намира и най-добрият хотел за зимен туризъм у нас, съобщава World Ski Awards.