Френският автомобилен концерн Renault подписа споразумение за създаване на съвместно дружество с китайската компания Dongfeng, слагайки край на десетилетие без производствено присъствие на най-големия автомобилен пазар в света.

Генералният директор на Renault Карлос Госн определи проекта като "стратегически съюз". "Китай има най-големия потенциал за растеж в света. Dongfeng притежава първостепенни познания за китайския пазар", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Китай предлага множество възможности, включително разработване на електрически автомобили, заяви Госн. "Този проект предлага изследване на нови граници. Предизвикателството е голямо, но сме готови и добре подготвени", отбеляза той.

Съвместното дружество ще се намира в град Вухан, в централната провинция Хубей. Очаква се то да започне производство през 2016 г. с първоначален капацитет от 150 000 автомобила на година.

Renault беше единственият автомобилен концерн в топ 10, който нямаше производствен завод в Китай. Той вече има партньорство с Нисан и е най-големият акционер в японската компания.

Dongfeng, която е вторият най-голям автомобилен производител в Китай с продажби от 2.08 милиона коли през 2012 г., има съвместни дружества с Nissan и френския конкурент на Renault - Peugeot.