Регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз отбелязват ръст във втори пореден месец през октомври, засилвайки надеждите, че автомобилната индустрия на континента започва да показва слаби признаци на възстановяване.

Търсенето на нови автомобили в Европа се е увеличило с 4.7% в сравнение с октомври 2012 г. - след ръст от 5.4% през септември, според данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA).

Това е първият случай от повече от две години, в който пазарът бележи ръст в два поредни месеца, въпреки че броят на регистрираните нови автомобили през миналия месец (1 004 935) е бил вторият най-нисък за месец октомври, откакто ACEA води статистика от 2003 г. насам.

Всички основни пазари на автомобили в Европа, с изключение на италианския, показват признаци на подобрение през месеца, като Испания бележи най-голям ръст в регистрациите на нови автомобили с повишение от над 34% в сравнение с октомври 2012 г.

В същото време германският пазар отчита ръст от 2.3%, докато повишението във Франция и Великобритания е от 2.6% и 4%, респективно.

За сравнение италианският пазар бележи понижение от 5.6% на годишна база през октомври.

Данните, които са считани за индикатор за потребителското доверие, излизат седмица, след като стана ясно, че икономическият растеж в еврозоната се забавя през миналото тримесечие.

Европейските автопроизводители изпитват затруднения от началото на дълговата криза в еврозоната, която сериозно засегна потребителското доверие. През октомври италианската Fiat отчита 7.3-процентен спад на годишна база в регистрациите на нови автомобили.

Представянето на френската Renault Group е на противоположния полюс, като компанията може да се похвали със скок в търсенето от над 14%, който отчасти се дължи на популярността на по-евтината марка Dacia.

Регистрациите на нови автомобили за първите 10 месеца на годината падат с 3.2% на годишна база, според ACEA. Германският пазар се свива с 5.2% за периода, докато спадът във Франция и Италия е 7.4% и 8%, респективно.

В същото време регистрациите на нови автомобили в Испания нарастват с 1.1%, а британският пазар бележи ръст от над 10% за първите десет месеца на годината.