С наближаването на края на годината от Wealth-X са изготвили класация на най-скъпите 10 придобивки на милиардери в историята.

Когато парите на са проблем, милиардери, като главния изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън и руския магнат Алишер Усманов, не жалят средства, за да задоволят апетита си за луксозни активи като частни острови или суперлуксозни яхти.

Класацията на Wealth-X показва, че луксозните яхти са най-популярната придобивка сред луксозните активи. Четири от петимата милиардери, които попадат в класацията, притежават яхти.

Петата позиция в класацията е за руския милиардер Андрей Мелниченко и неговата яхта „A”, с която той се сдобива срещи 323 млн. долара. Масивната яхта е с дължина 120 м и разполага с басейни, площадка за кацане на хеликоптер и няколко дискотеки. В гаража на яхтата има място за множество лодки, а той също може да бъде превръщан в дискотека.

На четвърта позиция е Юри Шефлер, собственик на компанията за алкохолни напитки SPI Group, и неговата яхта Serene – актив с цена от 300 млн. долара, който представлява над 20% от състоянието на своя собственик, което се оценява на 1.6 млрд. долара.

Третата позиция е за още една яхта, като този път това е Eclipse, която струва на своя собственик Роман Абрамович 485 млн. долара. Неговото състояние пък се оценява на 12.4 млрд. долара.

През 2012 г. главният изпълнителен директор на Oracle купи хавайския остров Ланай за 500 млн. долара, като тази покупка му отрежда второ място в класацията.

Челната позиция в класацията заема президентът на Обединените арабски емирства Халифа бин Зайед бин Султан Ал Нахян (известен още като Шейх Халифа), който купува най-голямата мегаяхта в света през 2013 г. Azzam за 627 млн. долара.

Според Wealth-X стойността на яхтата възлиза на на едва 3.5% от състоянието на шейха, което се оценява на 17.9 млрд. долара.

Със своите 177 м дължина Azzam е най-голямата яхта в света, изпреварвайки Eclipse на Роман Абрамович, която три поредни години бе най-голямата в света.