Инвеститорът Джеймс Патисън, собственик на Книгата на рекордите на Гинес, вече е най-богатият канадец, след като нови данни показаха, че Дейвид Томсън, наследник на медийната империя Thomson, притежава по-малък дял в инвестиционната компания на неговата фамилия, отколкото се смяташе преди това.

Едноименният конгломерат на Патисън включва повече от десет компании, което се занимават с медии, търговия с хранителни стоки, въшнна реклама и продажба на автомобили. Неговото състояние се оценява на 9.5 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

“Не съм смятал, така че наистина не знам,” коментирал за Bloomberg в интервю по телефона размера на състоянието си Патинсън, добавяйки “Никога не обръщам внимание на това.”

Томсън притежава около 14% от базираната в Онтарио компания Woodbridg, която управлява активите на фамилията, според източник близък до нея, пожелал анонимност. Най-големият актив на Woodbridge е 55-процентния дял в Thomson Reuters Corp - най-голямата компания за финансови данни в света.

Освен дела си в Woodbridge, Томсън също така притежава строителната компания Osmington, колекция от картини на Джон Констабъл и миноритарен дял в хокейния отбор Уинипег Джетс.

Неговото състояние се оценява на 4 млрд. долара, според класацията на Bloomberg, която от създаването й през март 2012 г. досега считаше, че цялото състояние на фамилията Thomson принадлежи именно на него.

Вижте още: Откриха нов тайнствен милиардер

Братовчедката на Томсън Шери Брайдсън притежава най-малко 23% от Woodbridge. Освен това тя притежава компания за производство на турбовитлови двигатели, радио Moose FM в Онтарио и компания, която строи хотели.

Общо състоянието на Брайдсън, която избягва общественото внимание, се оценява на 6.5 млрд. долара, според класацията на Bloomberg, което я прави най-богатата жена в Канада.

“Повечето хора дори не знаят за нейното съществуване,” казва Тревър Коул, автор и журналист, който е писал за фамилията. “Хората, които четат вестници, знаят името Томсън и знаят, че това е богата фамилия, но нищо повече.”

Брайдсън, чиято възраст не може да бъде потвърдена, е един от шестте членове на фамилията Томсън, които никога не са се появявали в международна класация на милиардери. Тя и четири от нейните братовчедки са първите канадки, определени като милиардерки, според данните на Bloomberg.

След смъртта през 2006 г. на тогавашния председател на Woodbridge Кенет Томсън, неговият син Дейвид бе определян за най-богатия канадец. Нови данни обаче показват, че всичките седем внуци на основателя на компанията Рой Томсън са наследили различни дялове в Woodbridge.

Според същия източник, запознат с активите на фамилията, Рой Томсън е завещал на сина си Кенет около 42% от състоянието си. Двете му дъщери Одри и Ирма са получили 33% и 23%, респективно. След тяхната смърт дяловете на Кенет и Одри са били разделение между трите им деца. Ирма е имала едно дете и това Шери Брайдсън.

Вижте още: Тайнствена бразилка се оказа най-богатата жена в страната

Разкритията за това как е разпределено богатството на фамилията Томсън идват на фона на скок в цената на акциите на Thomson Reuters, които са поскъпнали с 28% от началото на годината, повишавайки пазарната й капитализация до около 31 млрд. долара.

Дейвид Томсън е председател на Thomson Reuters. Неговите брат Питър и сестра Тейлър имат по 3.8 млрд. долара. Питър Томсън е съпредседател на Woodbridge и член на борда на директорите на Thomson Reuters.

Тейлър Томсън е била актриса през 90-те години.

Сред милиардерите във фамилията Томсън са още дъщерите на третото дете на Рой - Одри. Трите дъщери притежават по около 11% от Woodbridge. Състоянието на всяка от тях се оценява на по 2.9 млрд. долара.