Правителството одобри прехвърлянето по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката на 14.7 млн. лв. от продажба на квоти за емисии на парникови газове

Средствата ще послужат за компенсиране на разходите на „Националната електрическа компания“ ЕАД като обществен доставчик, произтичащи от задълженията ѝ за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Компенсирането се извършва в съответствие с методиката, приета от ДКЕВР, и утвърдения от министъра на икономиката метод за компенсиране на разходите на обществения доставчик.

С изпълнението на постановлението ще се постигне положителен ефект върху крайните цени на енергията за клиентите както на регулирания, така и на свободния пазар, се казва в съобщението.

При актуализацията на бюджет 2013 г. бе прието реализираните приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове до размера на очакваните постъпления от 236.2 млн. лв. да се изразходват за енергийните предприятия и крайни потребители, както и за финансиране на дейности и проекти за производство на ВЕИ по ред, определен от Министерския съвет.