Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че арестуването на десетки хора при разследване на корупция срещу високопоставени държавни служители е "грозна" операция срещу неговото правителство.

Петима полицейски ръководители бяха уволнени след операцията рано вчера, която доведе до ареста на синовете на трима министри и няколко бизнес лидери.

Операцията показа дълбокото разделение в традиционната електорална база на Ердоган и особено острото противопоставяне между неговото правителство и влиятелното мюсюлманско духовенство, което има значително влияние в полицията и съдебната система.

Политическото напрежение в Турция се засили преди предстоящите избори догодина, които ще бъдат ключов тест за Ердоган след антиправителствените протести през юни.

Ердоган нарече разследването за корупция "грозна операция" срещу неговото правителство. "Няма да позволим политически заговор", заяви той пред журналисти в Анкара, цитиран от БГНЕС.

Вицепремиерът Бюлент Арънч съобщи, че петима полицейски ръководители са били уволнени след операциите в Истанбул и Анкара, довели до задържането на 51 души.

Най-оригиналните начини, по които светът се бори с корупцията

"Съдебният процес трябва да завърши бързо и внимателно", каза още Арънч пред репортери след срещата при закрити врата с Ердоган и няколко министри. "Винаги ще уважаваме всяко решение, взето от съдебната власт, и няма да предприемаме нищо за блокирането на този процес", допълни той.

Задържаните са заподозрени в редица нарушения, включително приемането или улесняването на подкупи за разработването на проекти и осигуряването на разрешителни за строеж в защитени зони в замяна на пари, както и контрабанда със злато и пране на пари, съобщават медиите.

Сред заподозрените са синовете на вътрешния министър Муамер Гюлер, на икономическия министър Зафер Каглаян и на министъра на околната среда Ердоган Байрактар, както и генералният директор на държавната банка Halkbank Сюлейман Аслан и строителният магнат Али Агаоглу.

Полицията иззе още 4.5 милиона долара в брой, скрити в кутии за обувки в дома на Аслан, съобщи осведомителната агенция Доган, позовавайки се на съдебни източници.

"Вярваме, че нашите министри са невинни", заяви Арънч, но допълни, че правителството е готово да ги уволни, ако е необходимо.

"Ако има твърдения за корупция и пране на пари, съдебната система трябва да хвърли светлина върху тях", каза още министърът. Той определи полицейската операция като "психологическа война" срещу Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, но не конкретизира кой стои зад "добре планираната" кампания.