С пари не може да се купи любов, но с “харесване” може. Това важи за един баща от Йемен, който е поискал да получи 1 млн. „харесвания“ на страницата си във Facebook като зестра за ръката на дъщеря си.

Салем Аяш, поет от град Таиз, не е определил краен срок, в който кандидат-женихът трябва да изпълни това странно за йеменското общество желание.

Броят на исканите „харесвания“ обаче е доста голям за страна с население от около 24 млн. души, в която броят на интернет потребителите е доста по-малък.

“За първи път чувам за подобно нещо,” казва Башрахил Башрахил, журналист в йеменския вестник Al-Ayyam, цитиран от BBC.

Необичайната история стана много популярна в социалните медии в Йемен, като блогъри призовават хората да помогнат на двойката да сключи брак. Досега страницата на Аяш има около 35 000 ‘харесвания’. Макар и бавно, броят на феновете й продължава да нараства.

Вижте още: Баща даде 1 млрд. юана, 4 кутии злато, Porsche и Mercedes зестра за дъщеря си

Странното изискване за зестра от страна на поета предизвика и критики от страна на интернет потребители, които го обвиняват, че се възползва от случая, за да набере популярност.

Аяш обаче твърди, че го прави с цел да привлече общественото внимание към социалното положение в бедната държава, която се намира в размирен преходен период, след атепрез 2011 г. срещу бившия вече президент на страната Абдула Салех.

“Никой в Йемен вече не може да си позволи зестра,” казва Аяш, обяснявайки защо не е поискал от кандидат-зетя си злато или пари.

Бащата също така искал да види как бъдещият партньор в живота на дъщеря му, назован в местните медии като Осама, полага усилия, за да спечели своята любима. Аяш обаче вече е готов да смекчи изискванията си.

“Може да му отнеме месец, година или дори две години, за да събере необходимия брой „харесвания“. Ако видя, че работи здраво по въпроса, съм готов да действам гъвкаво, за да ги видя щастливо женени,” казва той.