Знаете ли, че в Русе е заработила първата пивоварна фабрика у нас, състояла се е първата кинопрожекция и улиците за първи път в страната са получили имена?

Градът е един от най-старите в България с 20-вековна история. След Освобождението той е водещото населено място в Княжеството.

Което обяснява защо тук са създадени първото застрахователно дружество и първата частна банка, заработил е първият асансьор и е построена първата метеорологична станция у нас.

В Русе има много места, които си заслужава да посетите – като се започне от старинния център, заради който градът е наречен Малката Виена, и се завърши с Липника – най-големият лесопарк у нас.

Вижте още пет причини, заради които си заслужава да предприемете едно пътуване към Дунава:

Къщата на баба Тонка

Тонка Обретенова, по-известна като баба Тонка, е едно от главните действащи лица в борбата за българската свобода. В къщата й в Русе е създаден Русенският революционен комитет, който впоследствие става централен за страната.

Баба Тонка е прототипът на Иван Вазов за героинята му в „Немили – Недраги“. За съжаление, къщата-музей е затворена за ремонт вече 20 години, в момента й се прави реконструкция.

Крепост Червен

В близост до русенското село със същото име се намира единствената напълно запазена крепостна кула у нас. Тя е строена през 14 век и е на три етажа. Част е от останките на един най-важните градове по тези земи през Средновековието.

Вижте и Червен - невероятният средновековен град

Националният музей на транспорта

Това е единственият по рода си музей в страната. Той се намира на брега на река Дунав. Разположен е в първата железопътна гара у нас. Тя е построена през 1866 г. и е сложила началото на железопътния транспорт в България.

Пантеонът на възрожденците

Това е национален паметник-костница, в който са погребани Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други известни българи.

Той е построен през 1977 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

Басарбовският манастир

Той се намира по поречието на река Русенски Лом, в близост до Басарбово. Представлява скален манастир. Създаден е през Второто българско царство.

Вижте кои са най-красивите манастири у нас