След дълго чакане проектът за Наказателен кодекс е готов. Днес той ще бъде представен за обществено обсъждане. Вестник "Стандарт" единствен успя в аванс да се запознае с новите правила. Те въвеждат строги наказания за хакери и рушвети.

Ревниви съпрузи, които разбиват пароли и ровят във facebook на половинките си, отиват в затвора. Това предвижда новият Наказателен кодекс, научи "Стандарт". Проектът въвежда 1 година затвор или пробация за всеки, който вземе чужда парола.

В случаите, когато става дума за длъжностно лице, съдът може да реши да наложи по-строго наказание. То предвижда до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева. Дългоочакваният проект ще бъде представен за обществено обсъждане днес.

Експертите са предвидили отделна глава, която се нарича "Престъпления при използване на информационни системи". Именно в нея е записано, че "който осъществи без разрешение достъп до информационна система или до данни в нея, се наказва с лишаване от свобода до 2 г. или с пробация".

Това са десетте най-лоши пароли

Това означава, че хакерите вече ще влизат в затвора, ако бъдат заловени и бъде доказано тяхното престъпление. Според записаното в документа съдът ще може да наложи и глоба до 10 000 лева на хакера.

Отделно от това юристите са се погрижили да има наказание и за хората, които умишлено заразят с вирус компютър. Разделът ще се нарича "Действие с вредна програма", а наказанието за него ще е затвор до 4 години и глоба от 2000 до 10 000 лв.

Работата по Наказателния кодекс приключи в края на ноември. В нея се включиха експерти на Министерството на правосъдието, представители на академичните среди и на неправителствените организации. Законът събира прах от 1968 година. Променян е почти 90 пъти.

Накрая след 4-годишен труд правосъдният министър Зинаида Златанова удържа на обещанието си и юристите приключиха с работата по главите от особената част на НК.

Проектът повишава максималната глоба за престъпници. Досега най-високата парична санкция в НК беше 30 000 лева. Сега сутеньорството, когато е извършено по поръчение на престъпно сдружение, ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 г. и глоба от 10 000 до 100 000 лв. При презграничния трафик на хора санкцията също ще е от 30 000 до 100 000 лв.