Въпреки предупрежденията на компютърните специалисти, някои от най-често използваните пароли продължават да са „123456”, „iloveyou” и „monkey”, пише PC Magazine. Миналият месец Adobe разкри, че хакери са успели да стигнат пароли на клиенти на компанията, както и до първичния код за Cold Fusion. Кибер нападателите са публикували документ, съдържащ почти 150 милиона разкрити пароли.

Приблизително 2 милиона от потребителите на Adobe са използвали паролата „123456”. Това е установил специалистът по сигурността Джереми Госни. Той е анализирал списъка и е идентифицирал най-употребяваните пароли. Анализът му покрива приблизително 6 милиона пароли или по-малко от 5 процента от списъка на хакерите. Други популярни пароли са „123456789”, „аdobe123”, “12345678”, “qwerty”, “1234567”, “111111”, “photoshop” и “123123”, казва Госни.

Adobe криптира паролите, но изглежда, че компанията използва един ключ за всички пароли. За криптирането се използва 3DES, което е добре, но с ECB метод, който е по-несигурен механизъм. В този случай ако някой успее да открие ключа, това означава, че всички пароли ще бъдат разкодирани. Джереми Госни не разполага с ключа, затова е невъзможно да каже дали хакерският списък е верен, но въпреки това експертът е уверен, че това е така.

Фактът, че два милиона акаунта са използвали една и съща парола е лоша новина, съобщава Фокус. Ако все още не сте сменили паролата си в Adobe, направете го и изберете дълга, сигурна и уникална парола. Не използвайте парола от списъка с най-популярни тайни думи и съчетания от цифри на Госни или обмислете използването на специализирана програма за управление на пароли, коментира PC Magazine.