В ерата на социалните мрежи употребата на пароли за достъп до поверителните данни е задължителна. Специалисти по информационната сигурност са съставили класация на най-лошите пароли, използвани в интернет.

Едни от най-често използваните и най-несигурни пароли са $password", "iloveyou", както и лесни цифрови комбинации, например "111111" и "123456", припомня ТВ7.

Хакерите използват все по-сложни методи за своите атаки, но все още предпочитат да се целят в лесни мишени. Сигурната парола е важна част от регистрацията ни в мрежата. Нека не я подценяваме.

Георги Апостолов от "Безопасен интернет" съветва да се отнасяме към паролата си като към бельото си, да не я показваме на външни хора и да я сменяме по-често.

Според Жюстин Томс – експерт в областта на онлайн медиите, една от най-честите интернет измами е да получите писмо, което привидно е изпратено от известен сайт, в който имате профил. В него обикновено пише, че паролата ви е открадната и ви препраща към друг сайт да я смените.

Никоя банка, финансова институция или разплащателен механизъм няма да изпрати активен линк за връзка, чрез електронна поща. Има ли линк това е "фишинг", поясни Апостолов. Той добави, че основна причина за толкова много пострадали от интернет измами е, че хората продължават да се хващат на елементарни неща.