Понякога правата, които хората си мислят, че имат, звучат нелепо на хартия.

През тази година от Института за правни реформи, който е подразделение на Търговската камара на САЩ, са определили най-нелепите съдебни дела за изминалата година, въз основа на гласуване на сайта FacesOfLawsuitAbuse.org.

Ето и кои са те:

1. Затворници от Айдахо обвиниха за престъпническия си начин на компаниите за производство на алкохол.

Петима затворници от Айдахо заведоха дело срещу осем пивоварни компании за това, че не са ги предупредили за опасностите, които крие употребата на алкохол.

"Прекарах дълго време в затвора, заради ситуации, които произтекоха от това, че хора бяха пияни или от ситуации, в които алкохолът е имал основна роля," пише един от затворниците в писмо до конгресмен от Айдахо.

Други пък твърдят, че нямало да започнат да пият, ако знаели за пристрастенността, до която води алкохола.

Затворниците нямат адвокат и са завели делото сами.

2. Учителка от Охайо завела дело срещу нейния училищен район, заради това, че е изпитва страх от деца.

Мария Уолтър-Улард преподава испански и френски език. Тя обаче твърди, че има стрес, безпокойство, болки в гърдите, повръщане, кошмари и високо кръвно налягане, когато се намира около малки деца. Това си състояние тя определя като "педофобия," според Fox News.

Тя съди управлението на училищата в нейния район за това, че е преместили от гимназия в прогимназия. През януари три от нейните шест иска бяха отхвърлени.

3. Училище в Ню Джърси изгонило ученик от отбора по лека атлетика заради прекалено много отсъствия. Бащата на ученика завел дело за 40 млн. долара срещу общината.

Според бащата отсъствията се дължат на смъртен случай в семейството и контузия на крака, а синът му бил тормозен преди да бъде изритан от отбора, според Yahoo! Sports.

В съдебните документи бащата твърди, че треньорът предпочел други момчета пред сина му, въпреки че той бягал по-бързо от тях.

Вижте още: 10 от най-странните дела за обезщетение в САЩ

4. Жена от Западна Вирджиния завела дело за получени "сериозни и перманентни наранявания ", въпреки че в това си състояние участвала в полумаратон.

По-малко от шест месеца след катастрофа с кола Ерика Тамбурин участва в полумаратон през 2010 г. Тя се класирала на 50-то място от 173 участници.

На следващата година обаче тя заявява, че е получила сериозни наранявания и завежда дело срещу собственика на паркинга, на който става катастрофата.

Тамбурин включва и дъщеря си като ищец по делото за това, че е изгубила услугите и комфорта, които й осигурявала нейната майка.

5. Двама мъже от Ню Джърси съдят Subway заради това, че техните сандвичи "дълги един фут" не били толкова дълги.

По-рано през годината австралиецът Мат Корби измерил своя сандвич от Subway. Рекламираният като "дълъг един фут," (12 инча) сандвич бил дълъг само 11 инча. Снимката бързо се разпространява в социалните мрежи.

Сега двама души от Ню Джърси са завели дело срещу компанията, защото техните сандвичи също се оказали дълги само по 11 инча.

6. 32-годишен мъж съди родителите си заради тяхното "безразличие" към неговите проблеми.

Бездомникът Бърнард Бей от Бруклин завел дело срещу родителите си, защото отказали да му дадат 200 000, за да отвори две пицарии от веригата Domino's, пише New York Daily News. Той смята, че родителите му трябвало да продадат апартамента си и да му дадат една осма от парите.

В съдебните документи се казва, че действията на родителите на Бей през годините "са му нанесли дълбоки рани, които не могат да се излекуват сами".

7. Клиент съди веригата ресторанти Bob Evan's заради груб коментар на служителка.

Когато Джоел Ейси влязъл в ресторант Bob Evan's в Западна Вирджиния и помолил да бъде настанен в предната част на заведението салонната управителка не уважила желанието му.

Според него тя го завела в дъното, треснала менютата върху масата и го нарекла "проклет идиот," пише West Virginia Record.

Недоволен от извинението на мениджъра на заведението Ейси завел дело срещу компанията за расова дискриминация.

Вижте още: Как спортистите могат да се озоват в съда заради татуировките си?

8. Студентка, която не плащала за образованието си, съди университета, заради слаба оценка.

Дипломираната американка Меган Тоуд не била доволна от получената оценка 4+ по един от предметите, които изучавала в университета и твърди, че посредствената оценка й е попречила да завърши желаната от нея специалност и да стане лицензиран терапевт. В резултат на това Тоуд твърди, че е пропуснала 1.3 млн. долара печалби

Нейният преподавател Аманда Екхард свидетелствала в съда, заявявайки, че застава зад оценката си. Тя твърди, че Тоуд се е държала непрофесионално и е получила нула точки от 25 възможни за присъствие, което е свалило оценката й с цяла единица. Искът на Тоуд впоследствие бил отхвърлен.

Трябва да се отбележи, че Тоуд не е заплащала такса за обучението си в университета, тъй като баща й бил преподавател в него.

9. Ранен обирджия завел дело срещу собственик на магазин в Аризона.

Скот ЛаФонте взел стоки от магазина Mike's Mini Mart без да плаща, докато размахвал нож, според The Daily Courier.

Собственикът на магазина Майкъл Люис взел пистолет от колата си и подгонил обирджията, когото познавал. Когато ЛаФонте се приближил към него Люис изстрелял един предупредителен изстрел, след което докато ЛаФонте настъпвал към него го прострелял три пъти.

ЛаФонте завел дело срещу Люис през 2011 г. твърдейки че последният не бил под заплаха и стрелял "само от яд." Две години по-късно Люис бил освободен от отговорност.

10. Мъж от Тенеси завел дело срещу Apple заради пристрастеността си към порното.

Един ден, бившият адвокат Крис Севиър погрешка попаднал на сайта Fuc_book.com, вместо на Facebook.com докато ползвал своето мобилно устройство от Apple.

Сега той съди технологичния гигант за това, че са му продали устройство с неограничен интернет достъп. В съдебните документи Севиър заявява: тъй като Apple за "загрижени за благосъстоянието на децата на нашата нация, " компанията "трябва да продава всичките си устройства в 'безопасен режим,' с предварително инсталиран софтуер, който да филтрира порнографското съдържание".

Севиър също така твърди, че осигуряването на лесен достъп до порнографски сайтове от страна на Apple е навредило на физическите магазини за възрастни.