Азиатските пазари отчетоха смесено представяне днес след разочароващите данни за китайското производство, докато инвеститорите демонстрираха възобновен апетит към суровини в началото на новата година.

Златото бе в светлината на прожекторите със скок в цената от 1.5% до 1 223.46 долара за тройунция, възстановявайки само малка част от загубите през миналата година, която бе най-лошата за метала от три десетилетия.

Инвеститорите купуваха също сребро и мед, като дилъри споделяха като цяло за търсене на суровини от страна на Китай.

Поевтиняването при йената продължи, като инвеститорите я използваха за финансирането на чуждестранни активи с по-голяма доходност.

Вижте още: Какви са очакванията на големите капитали за 2014 г.?

Спадът при йената се счита за положителен за износа и печалбите на японските компании.

Японският индекс Nikkei не се търгува днес, но приключи 2013 г. с ръст от 57%. Много анализатори очакват ръстът му да продължи и през тази година на фона на очакванията Централната банка на Япония да продължи със стимулите за икономиката.

От Nomura прогнозират, че японските акции ще донесат най-голяма доходност от всички акции по света през 2014 г., благодарение до голяма степен на нарастващите корпоративни печалби.

Те очакват Nikkei да достигне 18 000 пункта до края на годината, в сравнение с 16 291 пункта, като според тях дори нивото от 25 000 е възможно до 2018 г., ако агресивната икономическа програма на Шиндзо Абе се окаже успешна при борбата с инфлацията.

Азиатските пазари извън Япония отчетоха много по-смесено представяне през 2013 г., отчасти заради факта, че инвеститорите преоткриха атрактивността на активите в Европа и САЩ.

След като приключи годината почти без промяна азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia-Pacific падна с 0.5% днес.

Продължаващото поевтиняване на йената се отразява негативно на конкурентоспособността на азиатските съседи на Япония, което е една от причините корейските акции да поевтинеят с 1.5% днес.

Вижте още: Ал. Николов: EUR/USD с опит за достигане на 1.2720 догодина

За доброто им представяне не помогна и отчетеният спад в индекса на икономическата активност на Китай (PMI), който се е понижил до 51.0 пункта през декември в сравнение с 51.4 пункта в предходния месец.

Други данни от Азия показаха, че сингапурската икономика се е свила с повече от очакваното през четвъртото тримесечие. От Южна Корея имаше по-добри новини, след като стана ясно, че производствената дейност в страната е нараснала до най-високото си ниво от седем месеца насам.

Днес се очакват доста данни за производството в Европа и САЩ, които ще дадат по-добра представа за това как се е справяла световната промишленост в края на миналата година, пише Reuters.

При основните валути основната тема продължава да бъде слабостта на йената и устойчивостта на еврото.

Еврото поскъпна до 144.90 йени, след като отчете ръст от 26% през миналата година, достигайки петгодишен връх от 145.67 пункта. Доларът се търгуваше на ниво от 105.27 йени, след като отчете ръст от 21% спрямо японската валута през миналата година.

Еврото поевтиня леко спрямо долара до 1.3763, но въпреки това не е далеч от отчетения наскоро двегодишен връх от 1.3892 долара за евро.

Доходността на щатските 10-годишни държавни облигации нарасна до 2.5-годишен връх от 3.03%. Дори и лихвите по по-крактосрочните облигации нарастват, тъй като подобряващите се икономически данни оправдават решението на Федералния резерв да започне да ограничава стимулите си за икономиката.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще изнесе утре реч, в която може даде повече яснота около перспективите пред ограничаването на стимулите.

На петролните пазари фючърсите на щатския суров петрол поскъпнаха с 22 цента до 98.64 долара за барел, докато петролът от сорта Брент се оскъпи с 20 цента до 111.00 долара за барел.