България е на първо място в ЕС по ранно напускане на училище. Средната възраст на напускане на училище е около 14.3 години. Това каза директорът на социологическата Агенция „Медиана” Кольо Колев, който представи резултатите от социологическото изследване за средното образование на пресконференция, предаде „Фокус”.

България е на девето място по напускане на училище, преди завършване на средното образование от страните в Европейския съюз, уточни Колев. По думите му, учениците са демотивирани от това, че след като завършат средното си образование, те ще получат една бележка, която няма да им послужи за нищо. В голяма част от другите страни не е така. Там има много повече възможности за завършване и за продължение на образованието, заяви Кольо Колев.

Според 73.1 % от запитаните в социологическото изследване, те одобряват дуалната система, а 8 % - не. Системата се състои в това: последните 3 години от средното образование, когато младите хора се подготвят за старт в професионалната си кариера, да работят във фирми, на договор, и да завършат и средното си образование.

Тази система, според проучванията, е широкоприета. Тя може да започне от 2015 – 2016 година. Има интерес от страна на фирми, които я познават и работят вече с нея.

Вижте още: Българските деветокласници без ключови умения

61.7 % от запитаните ученици в 11 и 12 клас одобряват идеята за дуалната система. Една голяма част от тях приемат идеята с много голям интерес.

Забелязва се една ясно изразена тенденция на увеличаване на работещите ученици от 10–ти до 12-ти клас, като в последната година от гимназията, една пета работят всеки ден или повече от веднъж седмично, допълни Кольо Колев. Една четвърт от гимназистите редовно са изкарвали пари, рядко и случайно са работили почти 50% от анкетираните гимназисти. Учениците от горния курс на средните общообразователни училища реално работят, но почти изцяло нерегламентирано, без трудови договори, в сферата на „сивата икономика”, сочи изследването.