За да достигнат до някои от най-красивите и отдалечени дестинации по света, на туристите може да им се наложи да преживеят няколко плашещи излитания и кацания.

Доста от летищата, които имат страховита репутация, разполагат с писти, които се намират на висока надморска летища или пък са прекалено къси, или построени на скали или точно до плажове.

Вижте някои от тях, подбрани от weather.com;

Международно летище Принцеса Джулиана, Сен Мартен

В Сен Мартен, туристите буквално могат да отидат от самолета направо на плажа. Само малка ограда отделя писта номер 10 на международното летище Принцеса Джулиана от плажа Махо. Поради малката дължина на пистата (2.1 км.) при последния си заход преди кацане самолетите трябва да прелетят на минимална височина над плажа. Излитането е още по-трудно защото включва и завой за избягване на намиращите се наблизо планини.

Международно летище на Гибралтар

Пилотите, които кацат на международното летище на Гибралтар, трябва да мислят не само за това да приземят самолета безаварийно, но и за автомобилния трафик. Дългата 1.8 км. писта е заобиколена от Средиземно море от изток и от Гибралтарския залив от запад. Ако това не е достатъчно, през летището минава най-натовареният път на полуострова. Според официалния сайт на летището само три авиокомпании предлагат полети дотам - British Airways, easyJet и Monarch.

Международно летище Тонконтин, Хондурас

Международното летище Тонконтин в Хондурас разполага с ужасяваща тройна комбинация от планински терен, силни ветрове и висока надморска височина. Със своята дължина от 1.8 км. писта “02” на летището е една от най-късите в света за излитане и кацане на големи пътнически самолети, според Jalopnik. Планинският терен също така принуждава пилотите да правят остър завои, за да насочат самолета срещу пистата. И докато много пилоти са се справяли с това предизвикателство, през май 2008 г. A320 катастрофира, като при инцидента загиват петима души. През 2009 г. пистата е удължена.

Вижте още: 10 мита за самолетите и летенето, на които хората още вярват

Международно летище Бара, Шотландия

Ролята на писта на международното летище на шотландския остров Бара изпълнява плажът. Кацанията на самолетите на уникалното летище зависят от прилива – при връхната точка на прилива пистата е изцяло под вода. Според сайта на летището, когато пистата не се използва за кацания, заливът често се използва за кайтсърфинг.

Летище Конгоняс, Сао Пауло, Бразилия

За разлика от повечето летища Конгоняс е разположено в гъсто населен район в близост до Сао Пауло, което превръща кацанията и излитанията в доста сериозно предизвикателство за пилотите. Хлъзгавите писти също създават проблеми. През 2007 г. самолет Airbus A320 на TAM Airlines излиза извън пистата, след като се приземява на мокра ивица от нея. Самолетът излиза на пътя и се блъска в склад, като при инцидента загиват всичките 186 пътници и екипаж. След това летището внедри нова дренажна система за пистите и ограничи теглото на самолетите, които могат да използват летището.

Летище Мадейра, Португалия

Дори и най-опитният пилот може да има проблеми с приземяването на тази писта, намираща се на португалския остров Мадейра. В миналото летището е било известно с изключително тясната си писта, заради която на пилотите се налагало да летят към планините, след което да бързо да завиват и да се спускат за кацане, според Travel and Leisure. Чак след като през 1977 г. Boeing 727 излиза извън пистата при кацане и се разбива, причинявайки смъртта на 131 души, пистата е реконструирана и разширена, според Associated Press.

Вижте още: Това са световните рекорди на планетата Земя

Летище Тенсинг-Хилари, Непал

Известно и като Лукла, летище Тензин-Хилари е преименувано през 2008 г. в чест на сър Едмънд Хилари и Шерпа Тенсинг Норгей, първите хора, които покоряват връх Еверест. Летището е известно като мястото, откъдето повечето хора започват изкачването до базовия лагер на връх Еверест. Закътано в сърцето на Хималаите, летището се намира на височина от 2 700 м. и използващите го самолети трябва да се съобразяват със силни ветрове, облаци и променяща се видимост. Излитанията са особено страшни. Дългата 450 м. писта е с денивелация от 12%, а от нея има рязко спускане от 600 м. към речна долина под нея.

Хуанчо И. Ираскин, о-в Саба

Кацането на това летище не е за хора със слаби сърца. Пистата на летището е разположена върху скала, която свършва над Карибско море от три страни и е заобиколена от високи хълмове от четвъртата си страна. Кацането на реактивни самолети на летището е забранено заради изключително късата писта, която е с дължина едва 390 м., според Air Gorilla. На това карибско летище най-често кацат витлови самолети.