Най-младата жена милиардер в САЩ не е създала империя, за да се сдобие с богатството си, а вместо това е направила това, което много американци правят – Линзи Торес е родена в подходящото семейство, пише Policymic.com.

Нейният баща основава веригата за бързо хранене In-N-Out Burger през 1948 г., а през 2010 г. тя стана президент на компанията. Когато стане на 35 г. тя Торес ще бъде едноличен собственик на веригата.

В много случи това какво ще постигнеш в САЩ не е свързано с твоите стремежи, талант и постоянство, а с това да си роден с подходящото фамилно име. И докато Торес е най-крайният пример на тази тенденция, нейният опит в живота далеч не е уникален — това къде си израснал и кои са твоите родители имат големи усложнения за социално-икономическата мобилност.

Торес също е имала брачни проблеми. 31-годишната Торес има три развода зад гърба си и плаща 19 000 долара месечна издръжка на един от бившите си съпрузи, според Huffington Post.

Вижте още: Най-богатите 300 души в света разполагат с 3.7 трлн. долара

Би било грубо да се намесват браковете на Торес, но това е точно начина, по който някои хора като Дейвид Брукс от New York Times обясняват засилващото се неравенство в обществото: "Бих казал, че представителите на днешния меритократичен елит постигат и запазват статута си не основно заради това, че са корумпирани, а заради това, че са амбициозни и дисциплинирани. Те отглеждат децата си в организирани семейства...", пише Брукс.

Всъщност засилването на неравенството се дължи на поредица от взети решения като (натиск върху синдикатите, гобализация, намалявания на данъците); или невзети решения като (увеличаване на минималното заплащане, задължителният отпуск за отглеждане на дете, създаването на универсално здравеопазване, регулиране на финансовата индустрия). Случва се така, че докато хората изпитват затруднения се сблъскват с финансови проблеми, които разрушават бракове и насърчаването вземането на кредити.

Хората, които са родени богати си остават богати. Те се възползват от връзките на техните родители, от инвестициите на техните родители и от благоприятните за тях закони, за чието създаване и запазване те помагат със своето влияние.

Оказва се, че е много по-добре да се родиш богат и тъп, отколкото беден и умен. За средната класа всяка трудност (разходи за здравеопазване) или лошо решение (задължения по кредитната карта) се умножават многократно. За богатите, те не са проблем.