Google разработва технология за разчитане на номерата на къщите в Street View, използвайки невронни компютърни мрежи, пише Wired. Разпознаването на произволен многознаков текст в естествени фотографии е всеизвестно сложен проблем. Най-голямата търсачка в света работи усилено по разрешаването му, тъй като това ще донесе изключителна добавена стойност на Street View. Това е особено важно на места, където номерата на къщите не са подредени последователно. Има населени места, например, където сградите получават номерата си в зависимост от времето на построяването си.

Традиционният подход за разчитане на знаци включва три различни стъпки: определяне на местоположението, отделяне и разпознаване, предаде Фокус. Изследователите на Google, ръководени от Ян Гудфелоу предлагат обединяващ подход, използвайки възможностите на компютърни мрежи, създадени по модела на човешките мозък и нервна система.

Вижте още: 15 незаконни неща, уловени от Google Street View

Изследователският екип е използвал информация за около 200 000 номера, взети от публично достъпна база данни. Целта им е била да разработят система, идентифицираща номер с точността на човек, която е 98 процента.

Учените са успели да постигнат точност в рамките на 95.6 процента от образите. Екипът на Google e тествал и вътрешна база данни на компанията, където вече са разчетени десетки милиони номера, за да провери как се справя системата. Тази задача се е оказала по-трудна, тъй като данните били от дванадесет различни държави и съдържали номера със знаци, които не са цифри. В този случай постигнатата точност била 91 на сто, като 83 процента от номерата са били идентифицирани с 99 точност.

Учените признават, че системата работи само при номера с определена дължина и че методът едва ли ще функционира добре при дълга поредица от номера. Те смятат, че най-важното им откритие е фактът, че невронните компютърни мрежи могат да се научат да изпълняват сложни задачи, като тази едновременно да локализират и отделят поредици от обекти. Това би могло да се прилага и към други сфери, като транскрипция на текст или разпознаване на реч.

Четете още: Невероятни места, които можете да разгледате с Google Street View