Точно както Арсенал се намеси в битката за титлата в английската Висша лига през тази година, нови европейски спортни телевизии създават проблеми на конкурентите, които от дълго време контролират телевизионното излъчване на футболни мачове.

Платените телевизионни програми от British Sky Broadcasting Group Plc до френската Canal Plus рискуват да бъдат изхвърлени от спорта, който контролирата повече от десетилетие, след като новаци на пазара като британската BT Group Plc и BeIn Sport на Al Jazeera във Франция вдигат почти двойно сумите за сключване на договори за телевизионни права.

На карта е заложена една от най-големите телевизионни аудитории в света. Около 173 милиона зрители в Европа и не само са гледали финалът в Шампионската лига за миналия сезон между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. С наближаването на новите търгове за телевизионните права, по-доказаните телевизии ще трябва да се откажат от някои от най-популярните си излъчвания или да раздадат много повече лицензи. И в двата случая това представлява заплаха за печалбата им.

Вижте още: НБА слага край на най-лошия договор в професионалния спорт?

“В света на спортното съдържание единственото нещо, за което можеш да бъдеш сигурен е, че винаги има някой, чийто чек е по-голям от неговия бизнес план,” казва главният изпълнителен директор на Sky Deutschland AG Браян Съливан.

Това че BT се сдоби с права за излъчването на Висшата лига означава, че клиентите на BSkyB ще пропуснат някои от мачовете на Арсенал. След като през август залозите за това че Арсенал може да спечели титлата бяха 22 към 1, в момента вече след като сезонът е преполовен клубът е на първото място. Това засилва вероятността първенството да бъде спечелено от отбор, различен от Челси или двата отбора от Манчестър за първи път откакто Арсенал бе над всички през 2004 г.

За своите канали BT Sport и ESPN, които стартираха през август, BT изпревари в наддаването BSkyB за правата за Шампионската лига и Лига Европа. Двете компании пък си поделят правата за Висшата лига.

“BT в момента причинява на Sky това, което Sky причини на всички останали преди години, когато използва средствата си, за да се пребори с конкуренцията,” казва Йън Уитакър, медиен анализатор в Liberum Capital. “BT има по-голяма финансова мощ от Sky.”

Телекомът твърди, че парите, които плаща са оправдани на фона нейния бизнес план и че целта й е а използва спортните предавания, за да привлече потребители за своя широколентов интернет. Спортните й канали ще бъдат безплатни за интернет потребителите, с изключение на европейските мачове, цената за които ще бъде определена.

Цената на акциите на BT скочи с 64% през миналата година, което бе най-доброто представяне от 14 години насам за бившия телефонен монополист. Акциите на BSkyB, чиито основен акционер е Рупърт Мърдок, са поскъпнали с 10%.

BT предложи 897 млн. паунда (1.47 млрд. долара) за тригодишен период за директното излъчване мачове от Шампионската лига и Лига Европа от началото на 2015 г. Сумата е повече от два пъти по-голяма от това, което BSkyB и нейния партньор ITV Plc платиха за предходните три години, според Sanford C. Bernstein.

Офертите на компанията помогната за удвояването на цената на мачовете от Висшата лига когато BT и BSkyB се конкурираха за 154 английски мача през юни 2012. BSkyB получи 116 мача, а BT 38 за сезон 2013-14. От търга бяха набрани 3.02 млрд. долара, в сравнение с 1.77 млрд. паунда в предходния сезон.

През 2012 г. Sky Deutschland спечели правата да излъчва мачовете от Бунделсигата, изпреварвайки конкурентите, между които и Deutsche Telekom AG. По време на търга, който включваше, онлайн и мобилните права за периода 2013-2017 г., средният годишен приход от правата за Бундеслигата скочи с 52% до рекордните 628 млн. евро.

Във Франция новият играч на пазара BeIn Sport, собственост на катарската Al Jazeera, изпревари Canal Plus, собственост на Vivendi SA, вземайки по-голяма част от правата за Шампионската лига.