Ако един град иска да демонстрира пред света богатството, мощта и статута си, той строи небостъргач.

В следващите десетилетия все повече градове по цял свят ще се конкурират помежду си за построяването на най-високия и внушаващ страхопочитание небостъргач, пише CNBC

Някои от тези Вавилонски кули на днешното време не са нищо повече от целенасочено парадиране с богатство. Построяването на завършената през 2010 г. Бурж Халифа в Дубай, която се издига на височина от близо 830 м., е струвало 1.5 млрд. долара, например.

За много други градове обаче високите сгради са необходими, за да компенсират недостига на достъпни, иновативни и устойчиви жилищни имоти.

Вижте последните 10 сгради, които са печелили наградата Emporis Skyscraper Award. Наградите, които се организират от компанията Emporis, водеща статистика за най-големите строителните проекти в световен мащаб, са най-престижните в света за този тип архитектура и оценяват отличните постижения в дизайна и функционалността.

30 St Mary Axe, Лондон, Великобритания

Завършена през 2003 г.

Лондончани наричат тази сграда „Корнишонът“. Тя е проектирана от Норман Фостър, висока е 179.80 метра, а строителството й е струвало 138 млн. паунда (226 млн. долара).

Сградата се намира във финансовия център на Лондон и е първият екологично устойчив небостъргач в Лондонското Сити.

Благодарение на дизайна си и на спираловидно разположените източници на осветление, сградата получава много естествена светлина и вентилация, намалявайки зависимостта си от изкуствена климатизация. Тя също така използва основно природен газ.

Тези зелени иновации означават, че 30 St Mary Axe има малък въглероден отпечатък и потребява половината енергия, която офис сграда с нейната височина би консумирала.

Taipei 101, Тайпе, Тайван

Завършена през 2004 г.

Taipei 101, която бе най-високата сграда в света в периода 2004 – 2011 г., се издига на спиращите дъха 509.20 метра, а строителството й е струвало 1.76 млрд. долара.

Външната й наблюдателната площадка е една от най-високите в света, докато асансьорите й са най-бързите със скорост от 1 010 метра в минута.

През 2011 г. Taipei 101 бе обявена за най-зеления небостъргач в света. Сградата постига това чрез ограничения в потреблението на вода и електричество, както и в създаването на отпадъци.

Когато един офис в сградата е необитаем, климатичната инсталация и осветителните системи автоматично се изключват. Днес Taipei 101 е намалила емисиите си от въглероден диоксид с близо 3 000 метрични тона.

HSB Turning Torso, Малмьо, Швеция

Завършена през 2005 г.

С височина от 190 метра, Turning Torso е най-високата сграда в Скандинавия.

Тя в проектирана от испанския архитект Сантяго Калатрава, а строителството й е струвало 80 млн. долара. Тя е направена от девет отделни части поставени една върху друга.

Последният етаж на сградата е усукан под ъгъл 90 градуса спрямо първия етаж.

Сградата, която е смесица от жилища, офиса и конферентни зали, може да бъде видяна от Копенхаген, от който се намира на около 25 км.

Сградата също така е „зелена“. Електроенергията във всеки апартамент в нея е генерирана от местни възобновяеми източници, а жилищата имат монитори за потребление на електричество, които помагат на живущите в тях да регулират потреблението и разходите си.

Вижте още: Десетте най-скъпи сгради в света

Hearst Tower, Ню Йорк, САЩ

Завършена през 2006 г.

Проектираната от Норман Фостър централа за издателя на списания Hearst Corporation гордо може да се похвали, че е зелен проект.

Височината й е 181.97 метра, а строителството е струвало 500 млн. долара. Това е първата сграда в Ню Йорк, която получава Gold LEED Rating от Съвета по екологично строителство в САЩ.

Общо 90% от стоманата, използвана в строежа на сградата, е от рециклирани материали, докато всичките отпадъци от храна се компостират.

Светлинни сензори регулират количеството на изкуствена светлина в сградата, докато покривът събира дъждовна вода, намалявайки количеството, което се изсипва в канализацията на града.

Het Strijkijzer, Хага, Холандия

Завършена през 2007 г.

Заемайки малък парцел от едва 30 на 35 м. Het Strijkijzer е с височина от 131.58 м. Отличителният й дизайн е вдъхновен от легендарната сграда Flatiron в Ню Йорк.

Това е основно жилищен небостъргач, който разполага с 300 студиа за студенти и млади хора, както и 48 луксозни апартамента, чиято цена започва от 990 евро на месец (1 346 долара), без включени сметки. Сградата разполага и с 12 апартамента за краткосрочно отсядане, на цена от 1 132 евро (1540 долара) на месец.

Het Strijkijzer може да се похвали с доста иновативни технологии. Живеещите там използват безконтактни карти, за да влизат в сградата и в апартаментите си, а начинът по който получават пощата си също е доста напредничав.

Mode Gakuen Cocoon Tower, Токио, Япония

Завършена през 2008 г.

Mode Gakuen Cocoon Tower е вертикална, обособена алтернатива на обширните университетски кампуси по света.

Сградата се намира в токийския район Шинджуку и е висока 204 м. В нея се помещават три училища, а капацитетът й е от 10 000 студенти на площ от 50 етажа.

Това е втората най-висока сграда на образователна институция в света, след основната сграда на Московския университет.

Mode Gakuen разполага с "когенерационна система", която генерира както електрическа, така и топлинна енергия и осигурява приблизително 40% електроенергията необходима за сградата. Това спомага за намаляването на емисиите от въглероден диоксид.

Формата ѝ символизира 'пашкул', който ще отглежда, обучава и трансформира учащи се.

Aqua, Чикаго, САЩ

Завършена през 2009 г.

Фасадата на сградата наподобява неравно скално формирование, обградено от вода. Aqua е близо 250 метра висока, а строителството й е струвало 475 млн. долара.

Сградата е за смесено жилищно ползване, а в нея се намират най-големите зелени покриви в Чикаго на височина с площ от 7 000 кв. м.

Растенията в градините помагат за регулирането не температурата в сградата както през зимата, така и през лятото. Зеленият покрив подобрява качеството на въздуха и помага за намаляването на емисиите от въглероден диоксид.

От PETA похвалиха Aqua за дизайна, благодарение на който птиците я виждат по-лесно и така се намалява вероятността да се блъснат в нея.

Hotel Porta Fira, Барселона, Испания

Завършена през 2010 г.

Сградата е проектирана от японския архитект Тойо Ито и е с височина 113 метра, а строителството й е струвало над 90 млн. евро (122.5 млн. долара). Хотелът изобилства от нови технологии, между които системи за пестене на енергия, слънчева енергия и система за събирането и повторното използване на водата.

Цената на стаите в този хотел също така не е висока – около 80 евро за нощувка.

Вижте още: Строят най-високата сграда в света за 10 месеца

New York by Gehry, Ню Йорк, САЩ

Завършена през 2011 г.

Строителството на първия небостъргач на родения в Торонто архитект Франк Гери, New York by Gehry, е струвало 875 млн. долара. Сградата е висока 265.18 метра, което я прави най-високата жилищна сграда в Северна и Южна Америка.

New York by Gehry се намира в Манхатън и има отличителна вълниста фасада от стомана.

Освен че предлага ексклузивни жилища с невероятна гледка към Ню Йорк, в сградата се помещава и държавно училище със собствена площадка за игра на покрива.

Absolute World Towers, Мисисога, Канада

Завършена през 2012 г.

Намиращите се в град Мисисога, близо до Торонто, Absolute World Towers 1 и 2 са с височина 176 и 158 м.

Те се използват основно за жилищни цели, а заради революционите извивки във формата им, ги наричат “Кулите Мерилин Монро“. Построяването им е струвало 450 млн. канадски долара.

В сградите няма два етажа, които да имат едни и същи размери, като всеки етажа е усукан с до осем градуса повече от предишния.