Във всички епохи хората са се съревновавали в създаването на конструкции, които да са невиждани до този момент. Нашето съвремие също не отстъпва: авангардни, свръхмодерни и впечатляващи сгради се появяват навсякъде по света, а признание успяват да получат само малка част от целия този поток.

Офиси, музеи, стадиони, хотели и търговски центрове – обикновено тези сгради са чудесата на света на днешния ден:

Бурж Халифа

Кулата в Дубай е най-високият небостъргач в света. С 828 м височина, включително антената, Бурж Халифа надминава с цели 200 метра основния си конкурент в Близкия изток- Abraj Al Bait Towers, в Мека, и държи рекорд за най-голям брой етажи и най-бързия асансьор в света. Докога? Наскоро Азербайджан обяви, че възнамерява да построи небостъргач, по-висок и от дубайския.

Barhain World Trade Center

Разположен в Манама, този небостъргач, открит през 2008 г., е първият, които интегрира в себе си вятърни турбини, осигуряваща около 10% от енергийните нужди на двете кули близнаци. Сградите на кулите са специално ориентирани така, че да „събират“ бриза, идващ от залива и да ускоряват неговата скорост.

Gherkin

Gherkin, разположена в сърцето на Ситито, в Лондон, е сграда, проектирана от екипа на Норман Фостър и построена през 2004 г. Тя консумира два пъти по-малко енергия от класическите сгради, благодарение на специалната система за циркулация на въздуха и светлината, която позволява на всеки етаж температурата да бъде регулирана.

Taipei 101

Замислена да представлява бамбук в тюркоазен цвят, това е сградата, която в най-голяма степен въплъщава духа на Азия и технологичния прогрес на Тайван. Тя е проектирана така, че да издържа земетресения и тайфуни. Тази кула дълго държеше рекорда за най-висок небостъргач в света, преди в Дубай да бъде завършена „Бурж Халифа“.

Кулите „Петронас“

Кулите „Петронас“, които се намирта в Куала Лумпур, Малайзия, бяха най-високата сграда в света преди построяването на Taipei 101. Макар днес тази сграда е детронирана, тя остава най-масивната конструкция и една от най-сложните в света. Двете кули са свързани помежду си с въздушен мост.

Градът на изкуствата и науките във Валенсия

Градът на изкуствата и науките във Валенсия представлява сложен комплекс от сгради с различно предназначение: аудитории, аквариум, кино Imax... Комплексът може да приеме 4 млн. души за една година, а най-впечатляващото в него е аквариумът, който е най-големият в Европа.

Theatres on the Bay

Гледайки тази странна, пикантна сграда в Сингапур, не познавате ли очертанията на един плод? Да- това е дориан, един от най-специфичните плодове на Азия. Разположен на брега на морето, този театър заема шест хектара и е създаден да бъде център на сценичните изкуства на острова: през годината той става домакин на 14 фестивала и повече от 20 периодични събития.

Танцуващата къща

Туристи от цял сват идват в Прага, за да разглеждат църкви и исторически паметници. Огромна е изненадат им, когато попаднат на тази чудата сграда. По точно две сгради, които приличат двойка танцуващи хора и дори си имат имена- Джинджър и Фред. В танцуващата къща се помещава местна застрахователна компания и един от най-добрите френски ресторанти в чешката столица.

Музеят Гугенхайм, Ню Йорк

За много почитатели това остава единственият истински музей на Гугенхайм в света. Разположена на Пето авеню, сградата има формата на черупка на рапан. Пространството на музея има спирална структура, като посетителите влизат през върха, след това постепенно се спускат до нивото на земята по едно леко наклонена рампа: така самата перспектива на разглеждане на картините се променя.

Abraj Al Bait Towers

Кулата в Мека, Саудитска Арабия, много бързо бе детронирана от титлата най-висока в света: тя е висока 600 м и е една от най-приказните сгради, но все още държи няколко рекорда. Това е най-високият хотел в света. Тя е кулата, чиито етажи покриват невиждана досега площ (всеки етаж има площ 1.5 млн. кв. м). Тя има най-високата часовникова кула с най-големия циферблат в света- шест пъти по-голям от този на Биг Бен. Вечер часовникът се вижда от 17 км. Комплексът се намира до най-голямата джамия в света и свещените места за мюсюлманите.