Остров Сен Бартелми е част от френските Кариби. Малкият вулканичен остров често е наричан „пъп на света“ и има защо. На острова му провървяло: през 1957 г. Дейвид Рокфелер (внук на известния Джон Рокфелер) купил два парцела. Веднага след банкера, със земи се сдобили семействата на други известни фамилии като Ротшилд, Форд и др. Така островът става място за почивка на милиардерите. Последната вълна на Сен Бартелми е руската. След като Роман Абрамович купи през 2009 г. къщата на Рокфелер, богатите руснаци дават мило и драго, за да запишат името си сред собствениците на богаташките вили на Сен-Бартелми.

Островът може да надмине и най-смелите ви очаквания за лукс, и да ви изненада в други отношения с необичайната си скромност и строгост и дори липса на удобства:

Всичко започва от летището. Както наскоро ви разказахме, пистата на Сен Бартелми е толкова къса и тясна, че се смята за една от най-опасните в света (Вижте: Най-страшните писти в света). Самолетите прелитат толкова ниско над плажа, че самото им приземяване е атракция за туристите. Милиардерите по никакъв начин не могат да кацнат с големите си бизнесджетове, затова и приземяването става на съседния остров Сен Мартен, а след това за около 15 мин. малък самолет или хеликоптер ги прехвърля до Сен Бартелми.

На този кадър се виждат Роман Абрамович и приятелката му Дария Жукова по време на пристигането им на лятна ваканция.

А тук са Джесика Алба със съпруга ѝ Кеш Уорън.

Веднъж пристигнал на един от най-бляскавите острови в света, пред погледа на туриста се разкрива невероятно зрелище от яхти.

Те са навсякъде- в пристанището, в морето, по-разкошни и по-скромни. Количеството на яхтите на острова е наистина забележително.

Столицата на острова е Густавия. Нейните жители са едва 2000 души.

Главната улица на града изглежда предимно скромна, но в действителност блести с луксозните си магазини, бутици и ресторанти. По нея често можете да видите знаменитости – в случая актрисата Салма Хайек с дъщеря си.

И Пи Диди със семейството си

В Густавия е и централното яхтено пристанище. Впрочем да акостират в него успяват само най-богатите. Останалите яхти са принудени просто да стоят в морето.

Така изглежда кметството на града и– ако сте се чудили има ли някой, който да може да се наложи на най-богатите хора на света, отговорът е властите на Сен Бартелми.И най-разглезените богаташи са принудени да се съобразят със строгите правила на острова.

Строежите тук са рядкост, а само ваденето на строителни документи отнема средно пет години. От това и цената на съществуващите вили е баснословна.

Всички къщи са съгласувани.

Според законите на Сен Бартелми, те не трябва да надвишават ръста на палмите.

Покривите могат да бъдат само червени, зелени и кафяви. И изненадващо: всички богаташки вили всъщност изглеждат доста скромно.

Вили се отдават и под наем. Цената на тази вила с четири спални варира между 7 и 14.5 хиляди долара на седмица в зависимост от сезона.

Най-луксозните вили като тази пък се отдават за 70 000 долара на седмица.

Друга изненада на острова е, че на него всички карат или Мини Купър, или скутери, или електромобили. Милионерите изоставят лимузините си и фераритата у дома: на Сен Бартелми пътищата са малко и толкова тесни, че и два Мини Купъра се разминават трудно.

Прочетете повече на: Най-красивите плажни хотели

А това е входът към имението на Абрамович. То е разположено на 70 акра земя със собствен плаж. Руснакът купи вилата на Рокфелер за 90 млн. долара.

А когато става дума за плаж, вероятно очаквате да чуете нещо за райски плажове с палми и топли морета. Нищо подобно.

Бреговете на острова са скалисти и плажните ивици са сравнително малки и стръмни. За сметка на това вълните са радост за всеки сърфист .

А красавиците, които се пекат топлес, и плеядите знаменитости разнасят славата на плажовете на Сен Бартелми.

Мястото е рай за папараците, заснели тук звезди като Пол Макарни

Бионсе и Джй Зи.

Никол Ричи

Джон Бон Джоуви.