Настроенията са изключително положителни на БФБ – София и апетитът към риск за покупка на акции ще се запази през следващите седмици, коментира за Profit.bg Александър Пеев, инвестиционен консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

Резките движения са продиктувани от прекаления застой на подценени активи през изминалите години, а появата на чуждестранни инвеститори и ритейл клиентите през последните месеци драснаха клечката за растеж.

Тези резки движения изобщо не са нито учудващи, нито притеснителени, т.к. - както съм казвал и по-рано, пазарните цени на акциите от основните индекси отдавна са изскочили от реалната оценка и просто се търгуваха едни числа, и в този ред на мисли, ръстове от 100, 200% и т.н. на акции не е анормално за пазар с ниска ликвидност като нашия и който бе изключително подтиснат през последните години.

В състава на SOFIX дори продължава да има акции на компании, които се търгуват под балансовата си стойност. Всеки повод за добра корпоративна новина тази година ще предизвиква допълнителен ръст на съответната акция.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.