Най-голямата компания за търговия със спортни стоки на дребно във Великобритания - Sports Direct International Plc, е закупила 4.6-процентен дял в Debenhams Plc, заявявайки, че иска да работи заедно с веригата универсални магазини, за да създава стойност за клиентите, информира Bloomberg.

Акциите на Debenhams поскъпнаха с 6.6% в Лондон, след като от Sports Direct обявиха покупката.

Sports Direct, контролирана от милиардера Майк Ашли, може да се опита да вкара отделения за спортно облекло в магазините на Debenhams, според Крис Кавиарас, анализатор в Barclays. Закупуването на дела идва две седмици, след като веригата универсални магазини предупреди за спад в печалбата след слаби продажби около коледните празници.

Вижте още: Adidas и Nike в битка за надмощие в Бразилия

Бордът на директорите на Debenhams не е бил уведомен предварително за закупуването на дела в компанията от страна на Sports Direct. От Sports Direct впоследствие са ги информира за желанието си да работят заедно и за намерението да бъдат "акционер, който подкрепя компанията,” се казва в изявление на Sports Direct.

Акциите на Sports Direct са поскъпнали повече от четири пъти в последните четири години до края на 2013 г., повишавайки пазарната стойност на компанията до около 4.5 млрд. паунда (7.4 млрд. долара).

Годишните приходи на базираната в Мансфийлд, Англия Sports Direct надхвърлят 2 млрд. паунда (3.3 млрд. долара).

Цената на акциите на Debenhams е останала почти без промяна за същия период, което определя пазарна оценка на компанията в размер на около 1 млрд. паунда (1.6 млрд. долара).