Огромни усилия полагат зимните ни курорти за поддържането на пистите с изкуствен сняг. Топлата и безснежна зима е истинско предизвикателство пред концесионери и собственици на съоръжения.

В същото време цените са като миналогодишните. Кога ще завали сняг и ще има ли увеличение на цените са основните въпроси, които вълнуват любителите на белите спортове.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма побърза да успокои скиорите пред микрофона на Гергана Маринова.

"Нови цени не се очакват. Трябва да благодарим на всички, които от средата на декември работят денонощно за поддръжката на пистите", заяви пред ТВ7 Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"България за пореден път показа, че може да предостави условия за зимен спорт и без естествен сняг. Това е много добър знак към туроператорите, защото предоставяме една услуга, която не се влияе от капризите на времето", посочи още той.

Вижте и Топ 7 на най- пренебрегваните ски курорти у нас

"Определено имиджът ни се повишава. Разликата между естествения и изкуствения сняг е в твърдостта, но това не е голям проблем. Ски училищата работят, пистите са пълни. Падането на цените след празниците е нормално явление. Това се случва всяка година", обясни Драганов.

"Разликата тази година е, че се очаква увеличаване на броя на туристите в сравнение с миналата, когато нивата бяха много ниски. За Коледа и Нова година имаме удвояване на гостите. За СПА и балнеотуризма ръстът ни е 2%", каза Драганов.

Загубите от забраната за тютюнопушене на закрити обществени места бяха големи и трансформираха пазара.

"Новогодишни куверти останаха непродадени, европейски туроператори отмениха резервации. Едва на туристическата борса през март в Берлин ще имаме яснота какви са загубите спрямо това какво намаление ще поискат туроператорите от хотелиерите. Тогава ще знаем в колко милиони евро са загубите", добави Драганов.

Основните пакети за почивка в България вървят по 299 евро за една седмица престой с транспорт и включена закуска. Всяко оскъпяване ще направи продукта "България" неконкурентен, смята Драганов.