Невероятните плажове, мекото време, ниските цени, красивите исторически градове и дружелюбните хора превръщат България в една интригуваща туристическа дестинация, според британското издателство на туристически пътеводители Rough Guides.

То е класирало страната ни на осмо място сред 10-те топ туристически дестинации за 2014 г.

От изданието отбелязват, че България е по-евтина алтернатива за почивка на Хърватия, тъй като в момента има доста по-малко туристи.

Според Rough Guides българските черноморски курорти привличат най-много посетители, но карането на ски, планинският туризъм и планинското колоездене стават все по-популярни, особено във Витоша, която се намира до столицата София, в Родопите на юг и в Рила.

Вижте още: 10-те най-скъпи туристически дестинации, построени от човека

От изданието също така са посочили няколко неща в страната, които не са за изпускане, като сред тях са храм-паметникът „Свети Александър Невски“, Рилският манастир, Старият Пловдив, Витоша, Копривщица, баровете по черноморското крайбрежие, киселото мляко и наблюдаването на птици в естествената им среда.

След България в класацията на топ дестинациите за настоящата година се нарежда Македония, а челната десетка се оформя от Филипините.

Най-интересната туристическа дестинация за 2014 г., според Rough Guides, e Етиопия, следвана от Мадагаскар и Бразилия.

По-нататък в класацията преди България се нареждат Турция, Грузия, Руанда и Япония.