Имигрантите допринасят повече, отколкото вземат в новите си страни, заяви еврокомисарят по заетостта Ласло Андор и допълни, че тази година няма масов приток на българи и румънци, както се опасяваше Великобритания.

"Мобилните работници допълват местните работници..., те не вземат работни места от местните работници", заяви Андор. Имигрантите също "имат нетен принос в социалните системи на приемащите страни..., те плащат повече данъци и социални осигуровки..., отколкото получават като плащания", каза още той.

Но "е ясно, че се нуждаем от предпазни мерки за предотвратяване на злоупотреби", каза още еврокомисарят и допълни, че подготвя наръчник на ЕС за определяне на мярката "обичайно местожителство" - правилото за местожителство, определящо кой получава социални помощи. "Има ясни предпазни мерки в европейските директиви за предотвратяване на злоупотребите със системите за социални помощи на други държави членки на ЕС", заяви Андор.

Проблемът се задълбочи преди 1 януари, когато българи и румънци получиха пълно право за свободно движение в ЕС и това предизвика опасения от масов приток на имигранти, живеещи на гърба на държавата или вземащи работни места от местните хора. В отговор на призивите за ограничения Великобритания обяви мерки през декември за ограничаване на достъпа до помощи за безработица за имигранти от новите държави членки на ЕС, но опасенията от прилив на българи и румънци не се оправдаха.

Андор отбеляза този факт и допълни, че се надява това да помогне за по-балансирана и по-малко емоционална гледна точка по тези проблеми и какво трябва да се направи, за да се поправят тези злоупотреби. Миналата година ЕС заведе дело срещу Великобритания заради правилата за местожителство, които според Андор са не само "рестриктивни, но и дискриминационни". Възможно е на страната да бъдат наложени глоби.