Повече българи са пътували в чужбина със самолет и повече чужденци са дошли в България през последната година. Това е обобщението за 2013 г. за летище София. По конкретно - над 3 милиона и 500 хиляди обслужени пътници, над 40 хиляди полета.

Ето защо не е чудно, че летището излиза на солидна печалба - над 12 милиона лева, повече дори от очакваното. Интересното е, че не само новият терминал отчита ръст - за първи път след преместването на основните линии на Терминал 2 броя на посрещнатите и изпратени пътници на Терминал 1 също е доста внушителен и надхвърля 1 милион души.

Плановете за 2014 г. са чрез нови дестинации и повече полети тези резултати да бъдат подобрени, съобщи bTV.

Вече два месеца летище София има разрешение самолети да могат да кацат при гъста мъгла и видимост до 75 метра. Това, според персонала, тук е предотвратило голям транспортен хаос миналата седмица, когато нито един полет не беше отложен и нямаше закъснения, въпреки продължителната мъгла.

„Иначе при тази продължителна мъгла от близо 8 дни може би над 505 от полетите щяха да бъдат анулирани”, казва Ростислав Бъчваров от "Оперативен център".

Два са приоритетите за 2014 г. - предстои разширение на Терминал 2, където ще има още търговски обекти. Предвижда се и нова скоростна пътека за рулиране на самолетите, която ще позволи повече машини да кацат и излитат. За пътниците ще има нови линии.

"Две нови дестинации, които със сигурност ще бъдат отворени - това са Белград и Далматин", разкрива Христо Щерионов, директор на Летище София.

Националният авиопревозвач на Сърбия, който през март започва да лети до и от България, ще пусне линии, освен до София, и до Варна. А с прекачвания ще осъществява полети и до Азия, Америка и Австралия.

Терминал 1, който също е доста натоварен покрай нискобюджетните компании, също чака за ремонт. През 2014 г. са предвидени пари за рехабилитацията му, като още се решава дали да има козметични промени или сегашната сграда да се събори и на нейно място да се построи нова, много по-модерна и обширна.