Техническите анализатори търсят в историческото представяне на един актив знаци за това какво могат да очакват за неговото бъдеще.

Индексът на сините чипове SOFIX преодоля ключовата съпротива при 515 пункта, последван от по-нататъшен ръст към 540 пункта. Разбира се, сега отново идва моментът да си зададам въпроса какво да очакваме от него.

Ал. Николов: Ръст между 25 и 30% за SOFIX догодина

За да отговорим на този въпрос, ще се обърнем към историята на индекса.

SOFIX преминава за пръв път психологическото ниво от 500 пункта на 25 юни 2004 г. Следва бърз ръст и изстрелване нагоре в следващите осем месеца до ниво от 932 пункта на 25 февруари следващата година.

Последното ниво спира временно повишението на индекса и той корегира с 20% до 700 пункта в следващите четири месеца.

Връщането на индекса обаче е само за да се засили нагоре към следващото ключово ниво от 1 000 пункта, достигнато за пръв път в историята му година и четири месеца по-късно в началото на октомври 2006 г.

Разбира се, настоящите времена са доста по-различни от преди девет години, когато еуфорията и началната фаза на развитие на родния фондов пазар съдействаха за екстраполиране на ръста. От друга страна, инвеститорите към днешна дата са и много по-наплашени след срива на индекса, преживян от 2007 г. насам.

Развитието на сценарий за силно поскъпване на SOFIX до традиционно силния за родния ни пазар август месец е напълно възможен, макар и да трябва да сме относително по-консервативни в очакванията си и да не залагаме за повишение от 80%, подобно на това през 2004 г.

За да се развие подобен сценарий обаче, е необходимо едно ключово условие – индексът не бива да се понижава (поне трайно) под психологическата граница от 500 пункта.

За да има потенциал за силно по-нататъшно повишение, всеки спад и корекция към тази граница би следвало да се използва от големите играчи, за да попълват позициите си.

Друг наложителен сигнал за запазване на възходящия тренд в средносрочен план е задържане на 50-дневната пълзяща средна величина над 200-дневната.

50-дневната пълзяща средна величина при индекса преминава за пръв път над 200-дневната на 10 януари 2002 г. и както се вижда от графиката, се запазва над дългосрочната почти през цялото време на ръст до върха от 2007 г.

Стойността на 50-дневната средна величина е почти през цялото време с между 5 и 10% над по-дългосрочната, което сочи силно възходящия тренд. Доста сходна е ситуацията и в момента. Докато краткосрочната средна величина се търгува над дългосрочната, големите инвеститори няма от какво да се опасяват, защото дългосрочният тренд е на тяхна страна.

Като цел на поскъпването на индекса в един по-дългосрочен план (2-3 години) можем да поставим 905 пункта. При това ниво се намира 38.2-процентната проекция на понижението от върха през октомври 2007 г. до дъното през март 2009 г.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.